Coraz większa świadomość konsumentów zmienia rynek spożywczy. Nadchodzi nowa era

Maciej Badowski
Era clean label i green label to nie tylko odpowiedź na rosnące oczekiwania klientów, ale także zmiana w sposobie myślenia o produktach spożywczych i odpowiedzialności biznesu.
Era clean label i green label to nie tylko odpowiedź na rosnące oczekiwania klientów, ale także zmiana w sposobie myślenia o produktach spożywczych i odpowiedzialności biznesu. Szymon Starnawski/ Polska Press
Przemysł spożywczy reaguje na coraz większą świadomość i oczekiwania konsumentów dotyczące zdrowia, ekologii oraz zrównoważonego rozwoju. Produkty z etykietami clean label i green label stają się coraz popularniejsze. Co to oznacza?

Czym jest clean label i green label?

Produkty oznaczone jako clean label to te, które zawierają składniki naturalne, łatwe do rozpoznania bez sztucznych dodatków, konserwantów, barwników czy aromatów. Z kolei oznaczenia produktów z etykietą green label zwracają uwagę aspekt ekologiczny i zrównoważony rozwój. Oznacza to, że ich produkcja i dystrybucja odbywa się z minimalnym wpływem na środowisko, przy wykorzystaniu surowców odnawialnych, biodegradowalnych opakowań i metod ograniczających emisję CO2.

– Clean i green label to już nie tylko hasło marketingowe, ale fundamentalna zmiana w sposobie myślenia o zdrowiu i komunikacji z konsumentami. Przekłada się bezpośrednio na zapotrzebowanie na określone kompetencje specjalistów, którzy nie tylko dogłębnie znają specyfikę produktów ekologicznych, ale potrafią skutecznie przekazać związane z nimi wartości – komentuje Kacper Krasnodębski, Executive Manager w Wyser Executive Search.

ESG i społeczna odpowiedzialność biznesu

Trend Environmental, Social, and Governance (ESG) staje się kluczowym czynnikiem w strategiach biznesowych, również w branży FMCG. Firmy, które wdrażają zasady ESG, dążą do minimalizacji negatywnego wpływu na środowisko oraz do promowania odpowiedzialności społecznej. Produkty oznaczone etykietami clean label i green label są często postrzegane jako bardziej zgodne z tymi wartościami.

Eksperci Wyser Executive Search podkreślają, że kluczowe w procesach rekrutacyjnych jest obecnie znalezienie kandydatów, którzy identyfikują się z ideami zrównoważonego rozwoju i społecznej odpowiedzialności. W opinii Kacpra Krasnodębskiego zapotrzebowanie na pracowników mających kompetencje w tym obszarze jest wysokie, w szczególności na stanowiska takie jak Brand Manager czy Marketing Manager, związane z projektowaniem i wdrażaniem nowych produktów (NPD), a także na specjalistów z działów R&D.

– Współczesny lider powinien nie tylko doskonale znać procesy produkcji, certyfikaty ekologiczne i regulacje związane z clean i green label, ale także posiadać rozwinięte umiejętności zarządzania zmianą, budowania autentycznych relacji z konsumentami oraz prowadzenia działań marketingowych w zgodzie z ideą zrównoważonego rozwoju – tłumaczy Krasnodębski.

Jak podkreślono, era clean label i green label to nie tylko odpowiedź na rosnące oczekiwania klientów – to fundamentalna zmiana w sposobie myślenia o produktach spożywczych i odpowiedzialności biznesu. Budowanie zaufania do marki wymaga przejrzystości, wiedzy o produktach, a także zdolności do edukowania konsumentów na temat zrównoważonego rozwoju.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Biznesu codziennie. Obserwuj StrefaBiznesu.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu