Coraz częściej kupując czekoladę, myślimy nie tylko o jej walorach smakowych, ale także o właściwościach prozdrowotnych. Rośnie zatem udział w rynku czekolad gorzkich i organicznych – wytwarzanych z produktów naturalnych, dodatkowo wzbogacanych witaminami i minerałami. Sięgamy po nie z przekonaniem, że zagwarantują nam utrzymanie dobrego zdrowia i wyglądu.
Dotychczas najwięcej czekolady trafiało do klientów w Europie; roczne spożycie wynosi tu średnio 4,5 kg na osobę. Najwięcej jedzą jej Szwajcarzy; w 2015 roku było to 8,8 kg rocznie na osobę. Na dalszych miejscach są Niemcy (8,4 kg na osobę), Wielka Brytania (6,8 kg na osobę), Austria (5,5 kg na osobę). Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych z kolei konsumowali rocznie średnio 5,5 kg.. A Polacy -5 kg czekolady rocznie.
Doceniamy walory smakowe, czekolada poprawia nam nastrój, ale to nie wszystko. Z badań Mintela wynika, że jedna czwarta (26 proc.) hiszpańskich konsumentów uważa, że czekolada jest zdrowa. Opinię tę podziela 21 proc konsumentów w Polsce, 20 proc. we Francji i 19 proc. we Włoszech. Natomiast Niemcy są bardziej sceptyczni; o zdrowotnych właściwościach czekolady przekonanych jest jedynie 9 proc respondentów.