Dzień Polskiej Żywności obchodzony jest od 2013 roku. Jego data nie jest przypadkowa – na koniec sierpnia polscy rolnicy kończą zbierać plony i świętują to w czasie dożynek, a sklepy i stragany pełne są warzyw i owoców pochodzących z ich upraw. To świetny pretekst, aby podczas zakupów sięgnąć właśnie po rodzime produkty, z których można przygotować smaczne potrawy i właśnie w ten sposób przyłączyć się do świętowania.
Polacy chętnie powracają do smaków dzieciństwa i tego rodzaju żywności szukają również na półkach sklepowych - i to nie tylko w Dzień Polskiej Żywności. Jak wynika z badania „Konsument na rynku żywności tradycyjnej i regionalnej” przeprowadzonego na zlecenie E.Leclerc, do najpopularniejszych produktów z tej kategorii należą wędliny, które wskazało 33 proc. badanych, pieczywo (24 proc.) i sery (20 proc.). Ponad połowa Polaków, wybierając wyroby regionalne czy tradycyjne, kieruje się dobrem polskiej gospodarki.