Hotel Royal zorganizował Festiwal Steków
Hotel Royal przy Rynku Kościuszki 11 od piątku do niedzieli zaprasza na kulinarne szaleństwo. W weekend menu zmieni się w Kartę Steków autorstwa szefa kuchni Piotra Sabali.
– Nasi goście znajdą najlepszej jakości polską wołowinę. Na talerze trafią takie dania jak Dla Odważnych, czyli kilogramowy Stek Tomahawk, T-bone Stek, czyli rumsztyk z rostbefu oraz Czarny Burger. To będą wieczory pełne smaków, dobrej zabawy oraz konkursów – zaprasza Katarzyna Sadowska, szefowa marketingu hotelu.
Przeczytaj też: Jest praca: Hotel Royal i Browar Stary Rynek szukają pracowników
Na chętnych skosztowania wyśmienitych steków nie trzeba było długo czekać. W piątek o godz. 20 lokal pękał w szwach. A goście chętnie uczestniczyli w zorganizowanych konkursach. Dużym wyzwaniem było zjedzenie kilogramowego Steku Tomahawk. Trzech śmiałków przy głośnym dopingu pozostałych gości lokalu podjęło się tego zadania i mimo wyśmienitego smaku nie wszyscy byli w stanie je ukończyć.
Sprawdź także: Hotel Royal and Spa. Flexi Form Day. Rewolucja w internecie na konferencji Polska Press Grupy
Jak zgrilować tak dobry stek?
- Lewą i prawą stronę przerzucamy co dwie minuty dwa razy - mówi Zbigniew Stempień znany jako Zibi Steczek, Firma Konkret producent steków z polskiej długo dojrzewającej wołowiny. - Wystawiamy i dopiero wtedy przyprawiamy najlepiej pieprzem młotkowanym i sola morską. Przed podaniem steki powinny odpocząć 2-3 minuty.
Zibi Steczek dodaje, że po czterech tygodniach dojrzewania mięso jest soczyste i kruche, a sam czas grilowania powinien wynieść 7-8 minut.
Festiwal Steków w białostockim Hotelu Royal potrwa do 12 lutego. Zaś w weekend 24-26 lutego hotel zaprasza kolejne wydarzenie – Festiwal Past. Rezerwacje stolików pod nr tel. 85 831 18 01.
Zobacz też:
Royal Hotel & SPA Białystok. Basen zamontowany. Ma ruszyć na...