Jadłodzielnia apeluje: nie marnujmy jedzenia, podzielmy się nim

Marcin Siemlak
Opracowanie:
Jadłodzielnia przy ulicy Żółkiewskiego 4
Jadłodzielnia przy ulicy Żółkiewskiego 4 archiwum
Podzielmy się jedzeniem z potrzebującymi, nie wyrzucajmy żywności - zaapelowała Iwona Teterycz ze szczecińskiej Jadłodzielni. W mieście jest dziewięć całodobowych szafek, gdzie można przynosić potrawy.

Do Jadłodzielni można przynosić niemal wszystkie produkty, z wyjątkiem surowego mięsa, jaj i alkoholu. Pozostawione potrawy powinny być szczelnie zapakowane i opisane.

- Wszystko musi być ugotowane i przetworzone. Najlepiej, żeby pozostawione rzeczy miały przyczepioną kartkę z datą, kiedy dana potrawa została zrobiona – mówi Iwona Teterycz ze szczecińskiej Jadłodzielni.

Przyznała, że zainteresowanie ideą dzielenia się żywnością jest duże.

- Ludzie są coraz bardziej świadomi i szanują jedzenie, które nie jest tanie. Kupujemy oczami i dlatego wszystkiego jest sporo, ale ludzi dobrej woli, którzy przychodzą i się dzielą, też jest bardzo dużo – dodała Teterycz.

Potrawy można zostawiać w dziewięciu szafkach rozlokowanych w Szczecinie. Są one całodobowe. Na stronie jadlodzielniaszczecin.pl jest podana ich lokalizacja. Jedzenie przynieść też można w środę 27 grudnia do lokalu Jadłodzielni przy ulicy Żółkiewskiego 4.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ostatnia droga Franciszka. Papież spoczął w ukochanej bazylice

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu