Do Jadłodzielni można przynosić niemal wszystkie produkty, z wyjątkiem surowego mięsa, jaj i alkoholu. Pozostawione potrawy powinny być szczelnie zapakowane i opisane.
- Wszystko musi być ugotowane i przetworzone. Najlepiej, żeby pozostawione rzeczy miały przyczepioną kartkę z datą, kiedy dana potrawa została zrobiona – mówi Iwona Teterycz ze szczecińskiej Jadłodzielni.
Przyznała, że zainteresowanie ideą dzielenia się żywnością jest duże.
- Ludzie są coraz bardziej świadomi i szanują jedzenie, które nie jest tanie. Kupujemy oczami i dlatego wszystkiego jest sporo, ale ludzi dobrej woli, którzy przychodzą i się dzielą, też jest bardzo dużo – dodała Teterycz.
Potrawy można zostawiać w dziewięciu szafkach rozlokowanych w Szczecinie. Są one całodobowe. Na stronie jadlodzielniaszczecin.pl jest podana ich lokalizacja. Jedzenie przynieść też można w środę 27 grudnia do lokalu Jadłodzielni przy ulicy Żółkiewskiego 4.
