Wielkanoc. Białostocka Jadłodzielnia zachęca do podzielenia się żywnością. Co można przynosić?

ska
Urszula Łobaczewska
Nie marnujmy jedzenia. W okresie przedświątecznym, a także po Wielkanocy można podzielić się żywnością z potrzebującymi. Jedzenie można przynosić do białostockiej Jadłodzielni przy ul. Krakowskiej.

Jadłodzielnia w Białymstoku

W tym wyjątkowym czasie Świąt mieszkańcy Białegostoku mogą się włączyć się w wielkanocną akcję przeciwdziałania marnowaniu żywności.

Jadłodzielnia w Białymstoku w okresie świątecznym będzie otwarta w godzinach:

  • Wielka Sobota - 10.00 - 16.00
  • Wielkanoc - 10.00 - 16.00
  • Poniedziałek Wielkanocny - 10.00 - 18.00

Co można przynosić do Jadłodzielni:

  • produkty zapakowane: makarony, konserwy, konfitury, słodycze, napoje, owoce, warzywa,
  • a przede wszystkim potrawy przygotowane na Święta: żurek, sałatki, ciasta, wędliny, pasztety itp.

Wspomóżmy osoby, które potrzebują naszej pomocy, dzieląc się z innymi żywnością. Wystarczy, że podzielisz się nadwyżką jedzenia, a ktoś inny będzie mógł cieszyć się smakiem tego wyjątkowego czasu - mówi Monika Lewko, koordynatorka Jadłodzielni.

Szacuje się, że przeciętny Polak wyrzuca około 4 kg żywności miesięcznie. Jak to ograniczyć? Najlepiej zacząć od zmniejszenia ilości kupowanych produktów w sklepach oraz sięgać po te, których aktualnie potrzebujemy - wskazują koordynatorzy Jadłodzielni. Opróżniajmy najpierw swoje lodówki z żywności, która się w niej znajduje, a dopiero później dokładajmy kolejne artykuły.
Jest za dużo jedzenia? Część produktów można oddać do Jadłodzielni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ostatnia droga Franciszka. Papież spoczął w ukochanej bazylice

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu