Politechnika Gdańska dołożyła cegiełki do systemu F-FOOD. To może szybko zrewolucjonizować naszą dietę

Andrzej Kowalski
05.07.2024 gdansk Prezentacja ósmej generacji bolidu studentów Politechniki Gdańskiej - PGR-08. PGRacing Team z Koła Naukowego „Mechanik” z Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Okrętownictwa FOT. PRZEMEK SWIDERSKI / POLSKA PRESS / DZIENNIK BALTYCKI
05.07.2024 gdansk Prezentacja ósmej generacji bolidu studentów Politechniki Gdańskiej - PGR-08. PGRacing Team z Koła Naukowego „Mechanik” z Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Okrętownictwa FOT. PRZEMEK SWIDERSKI / POLSKA PRESS / DZIENNIK BALTYCKI PRZEMYSLAW SWIDERSKI
Politechnika Gdańska razem z sześcioma innymi uczelniami pomogła stworzyć nowy system certyfikowania żywności funkcjonalnej. F-FOOD, bo tak nazywa się ten wynalazek, ma służyć jako narzędzie do podniesienia jakości produktów na rynku i promować te zdrowsze alternatywy.

Żywność funkcjonalna. Politechnika Gdańska dołożyła cegiełkę do nowego systemu

Pomorska uczelnia dołożyła cegiełkę do stworzenia nowego systemu certyfikowania żywości funkcjonalnej, czyli korzystnej dla organizmu człowieka ze szczególną wartością odżywczą. Politechnika Gdańska współpracowała w tej inicjatywie z siedmioma polskimi uczelniami i instytutami badawczymi. Dzięki tej współpracy powstał "F-FOOD" - system z oznaczeniami dla konsumentów, którzy będą mogli wybrać odpowiednie dla siebie produkty.

F-FOOD ma kilka celów, a jednym z nich jest podniesienie jakości żywności na rynku. Oprócz tego system ma pomóc wypromować zdrowy styl życia i ułatwić wprowadzenie dietetyki spersonalizowanej.

Czym jest żywność funkcjonalna? To produkty spożywcze dostarczające dodatkowych korzyści zdrowotnych, m.in. witaminy, składniki mineralne, probiotyki, aminokwasy czy peptydy. Dlaczego jest to przełomowy wynalazek? Ponieważ na razie Unia nie definiuje prawnie żywności funkcjonalnej i brakuje także kompleksowego systemu promocji takich produktów. Zmienić ma to właśnie F-FOD.

W celu skoordynowania działań ośrodków badawczych w 2023 roku powstała spółka celowa Centrum Badawcze Żywności Funkcjonalnej. Opracowano Znak Certyfikujący Unii Europejskiej "F-FOOD", który ma na celu wyróżnienie produktów o szczególnej wartości odżywczej. Działania CBŻF mają pomóc w rozwoju rynku żywności funkcjonalnej w Polsce.

– Jest to nowa, przełomowa inicjatywa, o wysokim stopniu innowacyjności zarówno w skali kraju, jak i europejskim. „F-FOOD” stwarza unikalne możliwości dla polskich producentów żywności, zapewniając najwyższe standardy jakości. Dzięki współpracy wielu instytucji naukowych, możemy wspólnie budować rzeczywistość, w której żywność funkcjonalna stanie się kluczowym elementem profilaktyki zdrowotnej – wyjaśnia Mariusz Machajewski, prezes spółki celowej Politechniki Gdańskiej – Excento, która jest udziałowcem w CBŻF.

To duża szansa dla polskich ośrodków, ale także i Unii Europejskiej. Obecnie tylko Japonia posiada oficjalny system żywności funkcjonalnej. Nasz kraj, dzięki staraniom naukowców m.in. z Politechniki Gdańskiej, ma szanse być pionierem na Starym Kontynencie i uzyskać dzięki temu pozycję lidera na rynku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uroczystości w Gnieźnie. Hołd dla pierwszych królów Polski

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu