Coraz większe zanieczyszczenie powietrza, zachodzące na naszych oczach zmiany klimatyczne zagrażające ludziom i zwierzętom sprawiają, że życie zgodne z ideą zero waste zaczyna w społecznej świadomości zyskiwać na znaczeniu.
Eko – pracodawca mile widziany. Pracownicy zaczynają zwracać uwagę na rozwiązania zero waste w biurze
Zwracanie uwagi na ilość generowanych odpadów, ponowne wykorzystanie produktów, rozsądne zarządzanie zasobami to ważne kroki w budowaniu postawy ekologicznej, także w miejscu pracy. Jak pokazało badanie Dailyfruits „Firma w trendzie zdrowia i zero waste” aż 81% zapytanych pracowników uważa, że pracodawcy powinni wprowadzać rozwiązania w nurcie zero waste.
Wśród pracowników rośnie świadomość nie tylko w kwestii dbania o swoje zdrowie, ale także w obszarze możliwych rozwiązań proekologicznych w miejscu pracy. Ponad 80% respondentów uważa, że wprowadzenie do firm rozwiązań zero waste jest potrzebne. Z tej grupy 44% ankietowanych jest zdania, że powinniśmy działać systemowo, aby wesprzeć planetę a 37%, że to nadal za mało.
Od oszczędności po eko dostawców
Zapytani o konkretne działania, jakie firmy powinny wdrażać myśląc o odpowiedzialności społecznej i ekologicznej, pracownicy wskazują przykładowe rozwiązania jak: segregację śmieci i oszczędzanie światła – 38% wskazań, współpracę z dostawcami wykorzystującymi ekologiczne rozwiązania – 37% odpowiedzi czy zamawianie do firmy produktów w biodegradowalnych opakowaniach – 29% wskazań.
Wśród rekomendowanych przez pracowników rozwiązań, które pozwalają być pracodawcom bardziej eko, pojawia się także lokalizacja biura umożlwiająca korzystanie z komunikacji miejskiej lub rowerów, jak również używanie w firmach dystrybutora wody zamiast wody butelkowej.
Jak pokazało nasze badanie dla pracowników są ważne działania zgodne z ideą CSR, w które powinni angażować się pracodawcy w obszarze zero waste i budowania środowiska pracy przyjaznego rozwiązaniom ekologicznym. Jest to pozytywny trend, który warto promować i rozwijać w miejscu pracy.
Przykład Dailyfruits, firmy dostarczającej codziennie owoce i warzywa dla pracowników do różnych organizacji w całej Polsce, obrazuje także jak na wielu polach można minimalizować negatywny wpływ na środowisko. Zaczynając chociażby od wykorzystywania w dostawach owoców w ponad 90% wymiennych, wielorazowych skrzynek, biodegradowalnych opakowań na warzywa czy bakalie aż po zastosowanie oprogramowania logistycznego optymalizującego trasy, aby ograniczyć ilość przejechanych kilometrów, co oznacza mniej spalin.
Strefa Biznesu: W Polsce drastycznie wzrosną podatki? Winna demografia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?