Spis treści
Biometan w cukrowniach daje szanse na rozwój?
W obliczu zaostrzonych regulacji unijnych, rosnących kosztów emisji dwutlenku węgla oraz presji konsumentów na coraz bardziej zrównoważoną produkcję, cukrownie zmieniają swój kurs, sięgając po nowoczesne technologie i odnawialne źródła energii, przyznał Michał Gawryszczak, dyrektora biura Związku Producentów Cukru w Polsce.
Europejski sektor cukrowniczy jest obecnie liderem transformacji energetycznej, do 2030 r. emisja dwutlenku węgla ma się zmniejszyć o 30 proc. Wśród grona największych producentów jest Polska, która też stoi przed wyzwaniami. Do tej pory kluczowy był węgiel, ze względu na dostępność i niskie ceny.
Ekspert dodał, że transformacja nie jest tylko na tle ekologicznym, także ekonomicznym. Inwestycje w OZE redukują ślad węglowy i wzmacniają cukrownie przed zmiennością cen paliw kopalnych czy rosnących obciążeń podatkowych. Świetnym zamiennikiem gazu ziemnego staje się biometan. Do jego wytwarzania potrzebne są np. wysłodki buraczane, będące pozostałością w produkcji cukru. Tu jednak nie brakuje wyzwań.
Produkcja, ograniczona do 90–150 dni w roku, znacząco zwiększa koszty amortyzacji i utrzymania urządzeń. Krótki, intensywny okres pracy fabryk sprawia, że technologie wymagające ciągłości działania, takie jak biometanizacja, są trudne do efektywnego wdrożenia. Dodatkowo proces suszenia wysłodków buraczanych, który jest wyjątkowo energochłonny, w połączeniu z wysokim zużyciem paliw kopalnych do produkcji ciepła i energii elektrycznej, wyraźnie wskazuje na pilną potrzebę transformacji obecnego modelu funkcjonowania zakładów, podkreśla szef biura ZPC.
Zmiany są konieczne, potrzebny jest jednak dobry plan
Obecna sytuacja legislacyjna wymaga jednak doprecyzowania definicji wysłodków, aby móc uznać je za zeroemisyjny substrat do produkcji biogazu. Branża zauważa, że obok biometanu, kluczowe w dekarbonizacji są też pompy ciepła, technologie wychwytywania i składowania dwutlenku węgla, OZE i biomasa.
Inwestycje w nowoczesne technologie, takie jak biometanizacja i mechaniczne sprężanie pary wodnej, muszą być wspierane przez spójne ramy polityczne oraz odpowiednie mechanizmy finansowe, podsumował Gawryszczak.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!
