Restauratorzy: Tarcza 2.0 uzupełniona Tarczą Finansową będzie szansą na odbudowanie polskiej gastronomii po koronawirusie

AIP
Restauratorzy: trzymamy kciuki za szybkie wprowadzenie nowych rozwiązań do  Tarczy antykryzysowej. Dzięki niej mamy szansę na to, że po powrocie do normalności będziemy mogli odbudowywać nasze firmy, a nie zamiatać zgliszcza.
Restauratorzy: trzymamy kciuki za szybkie wprowadzenie nowych rozwiązań do Tarczy antykryzysowej. Dzięki niej mamy szansę na to, że po powrocie do normalności będziemy mogli odbudowywać nasze firmy, a nie zamiatać zgliszcza. Karol Makurat / Polska Press
Druga propozycja rządu – poszerzona o tarczę finansową dla firm – wygląda obiecująco i jeżeli zostanie przyjęta w proponowanej formie może rzeczywiście pomóc gastronomii, uważają członkowie stowarzyszenia Przyszłość dla Gastronomii.

Pierwsza „Tarcza antykryzysowa” nie spełniała oczekiwań podmiotów z sektora gastronomicznego. W ankiecie Stowarzyszenia „Przyszłość dla Gastronomii”, zaraz po jej ogłoszeniu, aż 80 proc. członków oceniło propozycje w niej zawarte za niewystarczające. Jeden na pięciu pytanych (20 proc.) sygnalizował, że przyjęte przepisy w ogóle go nie obejmują. Teraz branża dostrzegła światełko nadziei. Druga propozycja rządu – poszerzona o tarczę finansową dla firm – wygląda obiecująco i jeżeli zostanie przyjęta w proponowanej formie może rzeczywiście pomóc gastronomii.

Połowa restauratorów bez szans na działalność

Gastronomia należy do tych sektorów gospodarki, które są najbardziej dotknięte epidemią koronawirusa. Dane jednoznacznie wskazują, że sytuacja jest wyjątkowa. Z danych zebranych przez Stowarzyszenie „Przyszłość dla Gastronomii” wynika, że ponad połowa restauratorów musiała zamknąć lokale lub zawiesić działalność. Co więcej, 45% członków grupy Stowarzyszenia na Facebooku zadeklarowało, że prowadzi dostawę na wynos.
Należy jednak podkreślić, że nie zawsze takie rozwiązania pozwalają na ekonomiczne przetrwanie firmy.

Z ostatniej chwili:

Dochodów brak, wydatki stałe rosną

Punkty gastronomiczne, pomimo zawieszenia działalności, zmuszone są do ponoszenia wydatków stałych takich jak m.in. pensje pracowników, koszty utrzymania i najmu lokali. Bez wsparcia ze strony rządu branża gastronomiczna stanie przed realnym zagrożeniem recesji.

Pracownicy bardzo negatywnie postrzegają zmiany spowodowane przez COVID-19. Nikt z nas nie był przygotowany na epidemię koronawirusa i chociaż 8 kwietnia ogłoszono tzw. tarczę finansową, wiele osób stanęło przed perspektywą utraty pracy lub obniżenia pensji.  Zobacz, czego pracownicy obawiają się najbardziej.

Pracownicy obawiają się utraty pracy. Ich sytuację mają popr...

- Trzymamy kciuki za szybkie wprowadzenie nowych rozwiązań do Tarczy antykryzysowej. Dzięki niej mamy szansę na to, że po powrocie do normalności będziemy mogli odbudowywać nasze firmy, a nie zamiatać zgliszcza – mówi Maciej Kotecki, pomysłodawca inicjatywy łączącej sektor oraz założyciel stowarzyszenia Przyszłość dla Gastronomii.
O tym, jak bardzo trudności łączą, świadczą również przykłady powstających inicjatyw – restauratorzy wzajemnie się wspierają, pomaga im też społeczeństwo. Wielu Polaków rezygnuje z gotowania w domu i stawia na świąteczne potrawy wprost z lokalnych restauracji.

Z ostatniej chwili:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Jak ważna jest technologia i bezpieczeństwo w pracy zdalnej

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Janek Kołodziejczyk

Osobiście polecam również zainwestowanie w system gastronomiczne do restauracji. Zawsze z Tarczy finansowej można zdobyć niezłe dotacje, a taki system potrafi naprawdę dużo lepiej organizować pracę. Polecam https://abspos.pl/

k
krystyna kalarepa

Tiaa Pis niech tylko uzupełnia te dziury, niech łata dziury. Jak słyszę, jacy oni to dobroczynni, to mnie szlag trafia, tymi "ułatwieniami" można sobie tyłek podetrzeć taka prawda.a

G
Gość

"...Zaplanowana eksterminacja polskiego biznesu...państwo z dykty, państwo z kartonu... całe społeczeństwo dostanie dziasiaj w twarz... my nie jesteśmy rządzeni przez polityków, my jesteśmy kierowani, nasz rząd, nasi politycy tylko i wyłącznie przez KORPORACJE...dzisiaj mamy kilka kryzysów a to wszystko przykrywane jest tylko i wyłącznie koronawirusem..."

Miarka się przebrała! Przedsiębiorcy szykują STRAJK mimo kwarantanny! | M. Kołodziejczak

https://www.youtube.com/watch?v=i5i3cMpSjlY

Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu
Dodaj ogłoszenie