Jajka na wiele sposobów
Zarówno podczas śniadania, jak i późniejszych spotkań przy stole z bliskimi nie powinno zabraknąć jajek pod różną postacią. Są one przekaźnikami naszych wzajemnych życzeń, ponadto w chrześcijaństwie ściśle wiąże się je ze zmartwychwstaniem Jezusa. Skorupka symbolizuje to, co stare, żółtko zaś to, co nowe. Do wielkanocnego koszyczka jajko trafia także, jako znak zwycięstwa Chrystusa nad śmiercią i odrodzenie się wiernych w jego osobie. Najbardziej popularną formą podawania jajek jest ich faszerowanie - tutaj gospodynie mają naprawdę duże pole do popisu. Tradycjonalistom polecamy farsz pieczarkowy czy chrzanowy.
Coraz popularniejsze staje się nadziewanie jajek pastą z tuńczyka, łososia i szpinaku. Wszystkie są bardzo proste do zrobienia - wystarczy ugotowane jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka i utrzeć je z wymienionymi składnikami, dodać majonez i przyprawy. Jajka możemy też zaproponować w bardziej fantazyjnej odsłonie, na przykład z brokułami i prażonym słonecznikiem lub w postaci leśnych grzybów, które będą stanowić dodatkową ozdobę wielkanocnego stołu.
Mięsa. Uduś je
Oczywiście święta to także czas na znakomite mięsa, wyborne pieczenie. Mięso powinniśmy dusić z warzywami, we własnym sosie i na małym ogniu, by się nie przegotowało i rozpadło. Gdy będzie gotowe, wyjmujemy, a warzywa i sos, który powstał blendujemy. Możemy dodać do tego odrobinę chrzanu i pyszne danie gotowe.
Musi być baba, może - ciasto bazyliowe
Jeśli święta, to także słodkości. Tradycyjnie skuśmy się na mazurka i ucieraną babę, które są wielkanocną klasyką. Możemy też odrobinę poeksperymentować z łakociami, by wprowadzić nieco wiosennego orzeźwienia.