Spis treści
Tłusty czwartek to nie tylko pączki
W 2024 roku tłusty czwartek wypada 8 lutego, poprzedzi ostatki, zwane też „śledzikiem”. W tym roku za pączka zapłacimy średnio 4 zł za sztukę, w niektórych lokalach znacznie więcej. Na to, że tłusty czwartek 2024 jest droższy niż 3-4 lata temu, mają wpływ m.in. ceny produktów i wysokie rachunki. Dotyczy to także faworków, znanych też jako chruściki.
Faworki w piekarniach i cukierniach sprzedawane są na wagę. Do klienta należy sprawdzanie gramatury na winietce, niektóre punkty podają cenę za kilogram, niektóre za 100, 200, 250 lub 500 g. Zdarza się też, że można kupić gotowe boksy pełne słodkości.
Tyle kosztują faworki, w marketach widać promocje. Na wagę lub w pudełku
Rok temu w jednym ze znanych warszawskich lokali za 500 g chruścików trzeba było zapłacić 90 zł, finalnie więc 1 kg wyniósł 180 zł. Dziś cena przekracza 200 zł. W regionalnych cukierniach i piekarniach ceny są niższe, ale rozstrzał jest dość spory. W Międzyrzecu Podlaskim w jednej z piekarni 100 g przysmaku kosztuje 4,39 zł, w Bochni 500 g to koszt 50 zł. W Krakowie można znaleźć kilogram za 70 zł, w znanych cukierniach nawet powyżej 100 zł. Znacznie taniej wychodzą faworki w marketach, niestety wielu klientów twierdzi, że jakością i smakiem odbiegają od tych domowych. Na kilka dni przed tłustym czwartkiem widać jednak promocje.
W jednym z dyskontów opakowanie 200 g kosztuje 7,49 zł, kilogram to niecałe 40 zł. W innym sklepie do 8 lutego można nabyć faworki o tej samej gramaturze za 7,45 zł, wcześniej było to 9,99 zł.
Czy da się kupić tanio? Da, trzeba tylko trafić na lokal z satysfakcjonującą ceną lub ofertą. Wielu producentów ogłasza się też w sieci, zbierając wcześniej zamówienia na faworki. Przykładowo:
- Mazowieckie. Faworki domowe, 70 zł/kg.
- Mazowieckie. Smażone na smalcu, posypane cukrem pudrem. 25 zł/200 g.
- Lubelskie. Ręcznie robione faworki. 69 zł/kg.
- Łódzkie. Faworki domowe bez cukru, 85 zł/kg.
- Wielkopolskie. Faworki jak u babci - 76 zł/kg.
Fani kulinarnej zabawy mogą pokusić się o samodzielne przygotowanie chruścików. Będzie nie tylko według własnego smaku, ale też taniej.
Z czego powstaje ciasto na faworki?
Smażone wypieki to zawsze znak rozpoznawczy pierwszych miesięcy nowego roku. Gospodynie do przygotowania polecają smalec, od lat ten tłuszcz zapewnia chrupkość i smak pączków czy faworków. O ile przy drożdżowych kulach można pobawić się smakami nadzienia, o tyle przy chruścikach króluje prostota. Ciasto z mąki, żółtek, śmietany i spirytusu, a do tego posypka w postaci pudru.
Zobacz przepis na idealne faworki: Chrupią, aż miło! Faworki z przepisu babci to karnawałowy przysmak
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?