Walka z marnowaniem żywności. Każdy Polak wyrzuca średnio 123 kg jedzenia rocznie

Maciej Badowski
Opracowanie:
Każdy Polak marnuje średnio 123 kg żywności rocznie, z czego 69 kg na osobę marnotrawione jest w gospodarstwach domowych.
Każdy Polak marnuje średnio 123 kg żywności rocznie, z czego 69 kg na osobę marnotrawione jest w gospodarstwach domowych. gastas/123RF
Marnotrawstwo żywności to problem o globalnym zasięgu, dotykający zarówno kwestie ekologiczne, jak i społeczne. W Polsce, każdy z nas rocznie wyrzuca średnio 123 kg jedzenia, z czego aż 69 kg to odpady generowane w gospodarstwach domowych. Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy alarmuje, że zmarnowana żywność w naszym kraju odpowiada za emisję około 13 mln ton gazów cieplarnianych w ekwiwalencie CO2, co stanowi poważne obciążenie dla środowiska i naszej planety. Co roku 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności.

Marnotrawstwo żywności. Skala problemu

W 2022 roku Polska wygenerowała 4,5 mln ton odpadów żywności, a ilość zmarnowanej żywności przekroczyła 4,8 mln ton. To dane, które powinny skłonić każdego z nas do refleksji nad własnymi nawykami. Większość tych odpadów, bo 56 proc., pochodzi z gospodarstw domowych, co wskazuje na konieczność edukacji i zmiany zachowań w zakresie konsumpcji oraz gospodarowania żywnością.

Unia Europejska od lat zmaga się z problemem marnotrawstwa żywności, co potwierdza raport Feedback EU „No Time To Waste". Wspólnota marnotrawi więcej żywności, niż importuje – według szacunków nawet 153,5 mln ton jedzenia rocznie. W związku z tym, UE nałożyła na wszystkie kraje członkowskie obowiązek ograniczenia marnotrawstwa żywności o 50 proc. do 2030 roku.

– Aby z tym walczyć, Unia Europejska nałożyła na wszystkie kraje członkowskie obowiązek ograniczenia marnotrawstwa żywności o 50 proc. do 2030 roku. Efekt? Chociaż kraje podjęły działania mające na celu ograniczenie marnotrawstwa żywności, ich poziom ambicji i wyniki są bardzo zróżnicowane. Komisja Europejska, aby zwiększyć skuteczność działań, proponuje rozwiązania legislacyjne, m.in. nowelizację Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2008/98/WE z 19 listopada 2008 r. Co to będzie oznaczało dla Polski? Ograniczenie ilości wytwarzanych odpadów żywności na etapie przetwórstwa o 55 tys. ton i na kolejnych etapach: handlu i konsumpcji sumarycznie o 980 tys. ton – wskazuje IOŚ-PIB.

Światowy Dzień Żywności. Czas na zmiany

Z jednej strony, 10 proc. żywności dostępnej dla konsumentów w UE trafia do kosza, podczas gdy z drugiej strony, 37 mln osób w UE nie stać na to, aby przynajmniej co drugi dzień zjeść pełnowartościowy posiłek. Ta dysproporcja pokazuje, jak ważne jest podjęcie skutecznych działań na rzecz ograniczenia marnotrawstwa żywności, nie tylko ze względów ekologicznych, ale również społecznych.

Instytut Ochrony Środowiska przypomina, że Światowy Dzień Żywności, obchodzony co roku 16 października, jest okazją do zwrócenia uwagi na problem marnotrawstwa żywności. W 2024 roku obchody tego dnia będą pod hasłem „Prawo do żywności dla lepszego życia i lepszej przyszłości", co podkreśla potrzebę zapewnienia dostępu do różnorodnej, odżywczej, bezpiecznej i dostępnej żywności dla wszystkich ludzi, szczególnie w obliczu wyzwań takich jak zmiany klimatu, konflikty i kryzysy gospodarcze.

Marnotrawstwo żywności to problem, który wymaga natychmiastowej uwagi i działań zarówno na poziomie lokalnym, jak i globalnym. Każdy z nas może przyczynić się do zmiany, zaczynając od własnego domu. Odpowiedzialna konsumpcja i gospodarowanie żywnością to kroki, które mogą znacząco przyczynić się do ograniczenia ilości odpadów żywnościowych i zmniejszenia ich negatywnego wpływu na środowisko.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Biznesu codziennie. Obserwuj StrefaBiznesu.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu