Najtrudniejsze jest zdobycie finansów, ponieważ to limituje nam możliwość zrobienia dużej ilości wina, która byłaby w stanie zabezpieczyć potrzeby restauracji, hoteli i również pozwoliłaby nam produkować wino najwyższej jakości. To jest ta bariera finansowa z którą borykają się najmniejsi winiarze- tłumaczy w rozmowie z AIP Zbigniew Turnau, współwłaściciel Winnicy Turnau.- Jesteśmy obecni z winami w Bordeaux, próbujemy też w Berlinie, próbujemy trochę w Londynie. Także staramy się, żeby nasze wina zaistniały także na rynku europejskim- dodaje.
Przeczytaj także:
Winnica Turnau składa się z dwóch parceli mających w sumie 28 hektarów. Obsadzone są głównie szczepami solaris i johanniter, a także riesling, hibernal, seyval blanc, rondo, regent i cabernet. W winnicy powstaje również wino lodowe z zamarzniętych zimą owoców. W ofercie ma pojawić się także wino musujące.
- Polacy nie lubią stać w kolejkach. Rośnie popularność zakupów internetowych
- Nigdy wcześniej Polacy nie płacili tak dużo za mieszkania
- 44 proc. planowanego przez Polaków budżetu na prezenty zostanie wydane online
- Winogrona zbierają kobiety, ponieważ mężczyznom brakuje tych kobiecych cech: wytrwałości, cierpliwości, dokładności. My chcielibyśmy szybko zebrać i nalać sobie kieliszek wina i napić się, a to się tak nie da- mówi Turnau.