Katarzyna Zawada
Redaktor, Serwisy TematyczneStrefa Agro
470 materiałów
Z mediami jestem związana od ponad dekady. Specjalizuję się w branży agro, przez wiele lat zajmowałam się też sekcją sportową. W Polska Press pracuję już cztery lata, jestem częścią redakcji serwisów tematycznych.
Stawiam na jasny przekaz i kontakt z czytelnikami. Wybieram tematy, które zaspokoją głód wiedzy zarówno rolników, prezesów firm, producentów, jak i zwykłych konsumentów.
Z moich tekstów dowiesz się m.in. o trwających i planowanych naborach, zmianach w dopłatach, problemach gospodarstw, protestach, świadczeniach KRUS i ZUS, cenach podstawowych produktów, a także przeczytasz wywiady z ciekawymi ludźmi z branży.
Pochodzę z Warszawy, ale obecnie mieszkam w woj. podlaskim. Kocham kawę, serialowe maratony, piłkę nożną i skoki narciarskie.
Masz ciekawy temat? Napisz do mnie:
Odnawialne źródła energii w ciepłownictwie. Przyszłością są pompy ciepła?
W jakiej kondycji finansowej jest ciepłownictwo systemowe w Polsce? Czy pompy i magazyny ciepła mają przyszłość? Jak wykorzystać biomasę. O tym dyskutowali...
Na żołędziach zarobisz więcej niż na kasztanach. Stawki ze skupów
Stanowią jeden z symboli jesieni, zebrane wcześniej będą pożywieniem dla zwierząt w czasie mrozów. Mowa o żołędziach. Nie każdy wie, że pochodzą z dębu, są...
Drewno jako materiał przyszłości. Zrewolucjonizuje gospodarkę?
Czy Polska może wyznaczać standardy w zastosowaniu drewna? Czy surowiec jest w stanie zastąpić węgiel? O tym debatowali uczestnicy konferencji „Drewno...
Zakaz silników spalinowych od 2035 r. Konieczna rewizja przepisów?
8 października w Parlamencie Europejskim odbyła się debata o sektorze motoryzacyjnym. Polscy posłowie wskazali, że zakaz stosowania silników spalinowych po 2035...
Ciągniki zamiast pociągów i samolotów na CPK? Port chce wydzierżawić teren rolnikom
Na szybką kolej i samoloty z pięknych wizualizacji CPK przyjdzie nam jeszcze poczekać. Tymczasem Centralny Port Komunikacyjny zacieśnia więzi z rolnikami....
W tym sezonie odporność w cenie. Imbir towarem luksusowym?
Sezon jesienny niesie ze sobą ryzyko zachorowań. W tym czasie w menu Polaków pojawiają się naturalne budulce odporności. Rośnie zainteresowanie pigwą, żurawiną...
Do 2050 roku transport morski ma być zeroemisyjny. Przyszłością zielone paliwa
Dziś przemysł żeglugowy to istotna część gospodarki, odpowiada za ok. 80-90 proc. światowego transportu towarów. Choć skala jest ogromna, to pod względem emisji...
Osady denne z rzek mieszają się z glebą. Cierpi na tym rolnictwo
Jak podkreśla prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, gleba przeznaczona pod uprawy rolne w wyniku powodzi mogła zostać...
Hokkaido, zwyczajna czy piżmowa? Oto odmiany dyni
Na rynku jest dostępnych wiele odmian dyni. To nie tylko ta zwyczajna, którą najczęściej wybieramy do dań lub domowych ozdób. Każda ma swoje walory smakowe i...
Pierwsze pożary sadzy w kominie. Tym lepiej nie pal w piecu
Październik przyniósł ochłodzenie, w wielu domach oficjalnie zaczął się sezon grzewczy. Strażacy już mają ręce pełne roboty, odbierają coraz więcej zgłoszeń o...