Browar Stary Rynek i Hotel Royal w centrum Białegostoku. Wkrótce otwarcie

Maryla Pawlak-Żalikowska
Czesław Dziełak i Dawid Bobryk, piwowarzy Browaru Stary Rynek nie wahają się wypić tego, co nawarzyli. I polecają gościom Maciej Łozowski
Hotel będzie z basenem i spa, a browar z kilkoma rodzajami piwa rzemieślniczego, warzonego według receptur utytułowanego piwowara Czesława Dziełaka.

Pszeniczne, milk stout i American IPA – takie piwa już dojrzewają w tankach w podziemiach Browaru Stary Rynek, który pod koniec listopada będzie otwarty na Rynku Kościuszki w Białymstoku.

A w miedzianych kadziach warzy się jeszcze pils i marcowe – to piwa dolnej fermentacji, potrzebują nieco więcej czasu, więc piwosze, zwolennicy piw kraftowych (rzemieślniczych), będę mogli ich posmakować kilka dni później.

– Nie nadajemy naszym piwom nazw własnych, tylko gatunkowe – wyjaśnia Czesław Dziełak, główny piwowar Starego Rynku.
To według jego domowych receptur powstają tu trunki.

Jak się waży piwo? Wizyta w Browarze Stary Rynek

Zapowiada, że w stałej ofercie Browaru Stary Rynek będą cztery piwa w kilku stylach plus sezonowe. Te ostatnie w związku z wyjątkowymi okazjami lub – jak mówi Czesław Dziełak – jako projekcja piwnych fantazji jego i Dawida Bobryka, drugiego piwowara lokalu. - Zamierzamy też robić prezentacje tzw. trudnych piw, dla poszukiwaczy nowych, ciekawych smaków.

Główny piwowar Starego Rynku ocenia, że rosnąca popularność piw rzemieślniczych to nie tyle nowość, co powrót do polskiej tradycji, którą w latach 90. zabiło wejście na nasz rynek wielkich zachodnich koncernów.

Goście Browaru Stary Rynek będą mieli po jego otwarciu do dyspozycji zarówno pub, jak i restaurację. Ten pierwszy - usytuowany na dwóch poziomach w budynku po przebudowanym od podszewki dawnym Domu Handlowym Nowy - pomieści ponad 170 osób. Restauracja - 50 osób.
W podziemnej sali browaru będzie tez miejsce na różnego rodzaju imprezy - zawiśnie tu telebim, jest mała scena, można przestawić stoliki i uwolnić parkiet dla tańczących.

Oba lokale będą też miały odrębne menu: lżejsze w restauracji, "podpiwne" w pubie.
Tomasz Siwkowski, Szef Kuchni Starego Rynku wymienia np. takie smakołyki z jadłospisu restauracji, jak:
zupę-krem z topinambura z białą czekoladą i emulsja ziołową z mikroziołami;
przegrzebki św. Jakuba smażone na salsie z mangi, kolendry i papryki z kawiorem z łososia, jajkiem przepiórczym, stynką i marynowanym borowikiem;
pierś z kaczki z polentą kukurydzianą i gruszka karmelizowaną.

A w pubie pod kufelek (100, 300, 500 ml i litr pojemności) Szef Kuchni proponuje np. golonkę z kapusta zasmażaną z pieczonymi ziemniakami, albo kiełbasę swojską w cieście piwnym z bukietem sałat, albo miętusa w cieście piwnym czy burgera z dziczyzny z pasta grzybową i domowymi frytkami.....

Warto dodać, że będą tu też do zjedzenia desery, a do wypicie wina i inne trunki.

W tym samym budynku otwarty zostanie czterogwiazdkowy Hotel Royal dysponujący 42 pokojami (początkowo oddane zostaną do użytku 33). Nieco później, ale jeszcze w tym roku otwarty zostanie w Royalu Salon Kosmetyczny Dr Irena Eris Beauty Partner, a w lutym przyszłego roku będzie można już korzystać z basenu na samej górze budynku i strefy wellness.

Wideo

Materiał oryginalny: Browar Stary Rynek i Hotel Royal w centrum Białegostoku. Wkrótce otwarcie - Kurier Poranny

Komentarze 10

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Mocz pawiana

ż
życzliwy
W dniu 08.11.2016 o 15:16, Meg napisał:

Na pewno odwiedzę i skosztuję jak będę w Białymstoku !


Nie musisz się fatygować - wyślę Ci pocztą .
Ile litrów sobie życzysz ,tej barbaluchy ?
J
Jaro
W dniu 08.11.2016 o 20:49, jaro napisał:

Nie zapraszaj truskawy bo cię pogrąży.


A kogo można zaprosić? Jarosława Polskę zbaw?
l
lerst

Piwo się warzy na Boga ! Jak warka 

j
jaro

Nie zapraszaj truskawy bo cię pogrąży.

T
Tomasz C

nie mogę się doczekać zupa-krem z topinambura 

 

C
Czelban

Panowie ze Strefy Biznesu w tytule nad filmem poprawcie-Jak się "warzy" piwo

J
Jarek

Czytając tylko już ślinka leci.

S
Staś

CZE na prezydenta!

M
Meg

Na pewno odwiedzę i skosztuję jak będę w Białymstoku !

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3