Dietetyk rekomenduje: kolory potraw i napojów wpływają na to jak odbieramy upały

Zbigniew Biskupski/AIP
Ewelina Wójcik
Szczególnie latem przy dobrze składników diety warto uwzględniać kolory napojów oraz potraf, bo mogą one ułatwić znoszenie uciążliwości wysokiej temperatury.

Podczas upalnych dni szukamy sposobów na ochłodzenie. Słoneczna pogoda jest bardzo przyjemna, ale potrafi być także uciążliwa dla organizmu. Dlatego też nasza dieta powinna być wtedy lekka, a jednocześnie bogata w minerały i witaminy.
Oprócz wyboru zbilansowanych posiłków, podstawą jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości płynów – w okresie letnim powinno się ich pić nawet trzy litry dziennie! Nie oznacza to jednak, że musimy ograniczać się jedynie do wody mineralnej. Wybór stuprocentowych soków pozwoli nie tylko na ukojenie pragnienia, ale także na uzupełnienie jednej z 5 codziennych porcji owoców lub warzyw, rekomendowanych przez diabetyków. Dla tych, którzy z kolei preferują gęstszą konsystencję napoju, idealnie sprawdzą się koktajle. Te z dodatkami kawałków owoców czy zbóż są na tyle sycące, że mogą z powodzeniem posłużyć jako pyszna, zdrowa przekąska. Ciekawym urozmaiceniem będą także napoje owocowe – szczególnie z dodatkiem mięty, która posiada chłodzące właściwości.

Wakacyjny lunch

Dobranie dania odpowiedniego na letni obiad nie jest łatwe – wysokie temperatury sprawiają, że nie mamy ochoty na obfite, ciężkie, gorące posiłki. Jednocześnie powinniśmy dostarczyć organizmowi taką samą ilość kalorii, co zazwyczaj. W uzyskaniu lekkich kompozycji kulinarnych i zachowaniu prawidłowego bilansu wartości energetycznych pomocne będą produkty zbożowe, takie jak makarony, czy kasze. Stanowią one świetną bazę do dań na zimno (np. w formie sałatki), które zaspokoją głód, a także będą lekką, smaczną propozycją na posiłek w upalne popołudnie. Aby nadać im orzeźwiającego smaku, warto, dobierając dodatki, sięgnąć po miętę, limonkę czy awokado.
- Nasz apetyt podczas upalnych dni jest niewielki, dlatego warto podkręcić go nie tylko smakiem, ale także samą barwą używanych składników. Żółty dodaje optymizmu i łagodzi stres, czerwony pobudza kubki smakowe i dodaje energii, a zieleń przynosi odprężenie i spokój. Aby przyrządzić prawdziwą ucztę nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu, skuś się na wykorzystanie kolorów w swojej kuchni – wyjaśnia Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3