Tydzień Kuchni Polskiej. Już od 11 listopada można zakosztować biało-czerwonych potraw

LR
4 listopada w warszawskiej restauracji Buffo można było poczuć przedsmak potraw, które serwowane będą w czasie obchodów Święta Niepodległości.
4 listopada w warszawskiej restauracji Buffo można było poczuć przedsmak potraw, które serwowane będą w czasie obchodów Święta Niepodległości. mat. pras. Makro
W dniach 11-20 odbędą się kulinarne obchody Narodowego Święta Niepodległości, czyli Tydzień Kuchni Polskiej. W restauracjach biorących udział w programie Polskie Skarby Kulinarne znajdziemy propozycje biało-czerwonych dań, przygotowanych przez szefów kuchni specjalnie z tej okazji. Przedsmak wydarzenia można było poczuć m.in. w warszawskiej restauracji Buffo.

Menu wydarzenia składa się z flagowych lub specjalnie przygotowanych na tę okazję dań, serwowanych w restauracjach. W skład dań wchodzi przekąska lub zupa, II danie i deser. Zestaw dań oferowany jest w specjalnej festiwalowej cenie - w zależności od restauracji i rodzaju serwowanego menu festiwalowego, cena wynosi od 69 zł,99 zł lub 119 zł za osobę.

Przedsmak wydarzenia w Buffo

4 listopada w warszawskiej restauracji Buffo można było poczuć przedsmak potraw, które serwowane będą w czasie obchodów Święta Niepodległości.

Ci, którzy odpowiedzieli na zaproszenie właściciel restauracji i szefa kuchni Grzegorza Janczewskiego oraz szefów kuchni Akademii Inspiracji MAKRO: Rafała Zaręba oraz Dariusz Nikodemskiego, w piątkowy uraczyli swoje kubki smakowe tradycyjnymi polskimi potrawami.

Trzy kulinarne przystanki z dawką wiedzy

Organizatorzy wydarzenia przygotowali trzy kulinarne „przystanki” poświęcone kuchni mazurskiej, śląskiej i żydowskiej.

W menu przystanku kulinarnego Kuchnia Mazur znalazły się takie rarytasy jak:

  • plińce z pomoćką,
  • brukowiec,
  • czy sandacz.

W skład dodatków wchodził m.in. sos rakowy, szmurkul, czy puree borowikowe.

O historii potraw kuchni Mazur opowiedział szefów kuchni Akademii Inspiracji MAKRO Rafał Zaręba.

Z kolei podczas przystanku Kuchnia Śląska, organizatorzy zaproponowali bezmięsną wersję potrwa z południa Polski.

W skład menu weszły:

  • czarne kluski z czarnuszką i ziołami w bulionie grzybowym,
  • manna na wywarze z palonej kapusty z bryndzą, orzechem włoskim i dressingiem z cebuli
  • kopa w białej czekoladzie z maliną.

Bezmięsną wersję kuchni śląskiej przybliżył gościom szef kuchni Dariusz Nikodemski.

Ostatnim przystankiem tego wieczoru była Kuchnia żydowska.

Wśród zaproponowanych potraw znalazły się:

  • rugelachy z konfiturą różaną
  • rzulent z jagnięciny
  • gefilte fish z karpia

O meandrach żydowskich tradycji kuchennych opowiedział Grzegorz Janczewski, właściciel Restauracji Buffo.

Kuchnia biało-czerwona z okazji Święta Niepodległości

Menu Tygodnia Kuchni Polskiej składa się z flagowych lub specjalnie przygotowanych na tę okazję dań, serwowanych w restauracjach.

W ich skład wchodzi przekąska lub zupa, II danie i deser. Zestaw dań oferowany jest w specjalnej festiwalowej cenie - w zależności od restauracji i rodzaju serwowanego menu festiwalowego, cena wynosi od 69 zł,99 zł lub 119 zł za osobę.
Zestawy menu różnią się od siebie. Będziemy mieli do wyboru zarówno dania zawierające mięso, jak i dania bezmięsne. W cenie menu otrzymasz także napój powitalny.

Do każdej rezerwacji restauracja zaserwuje także jedną butelkę wody (jedna na stolik).
Aby dokonać rezerwacji należy odwiedzić stronę www.tydzien-kuchni-polskiej.pl, wybierać restaurację w której chcemy dokonać rezerwacji, a następnie wybierać dzień i godzinę, liczbę osób i menu.

Po dokonaniu płatności otrzymamy na wskazany przez nas adres e-mail potwierdzenie dokonania rezerwacji oraz przypomnienie o niej, na dzień przed terminem wizyty w lokalu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: W Polsce drastycznie wzrosną podatki? Winna demografia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu