Menu wydarzenia składa się z flagowych lub specjalnie przygotowanych na tę okazję dań, serwowanych w restauracjach. W skład dań wchodzi przekąska lub zupa, II danie i deser. Zestaw dań oferowany jest w specjalnej festiwalowej cenie - w zależności od restauracji i rodzaju serwowanego menu festiwalowego, cena wynosi od 69 zł,99 zł lub 119 zł za osobę.
Przedsmak wydarzenia w Buffo
4 listopada w warszawskiej restauracji Buffo można było poczuć przedsmak potraw, które serwowane będą w czasie obchodów Święta Niepodległości.
Ci, którzy odpowiedzieli na zaproszenie właściciel restauracji i szefa kuchni Grzegorza Janczewskiego oraz szefów kuchni Akademii Inspiracji MAKRO: Rafała Zaręba oraz Dariusz Nikodemskiego, w piątkowy uraczyli swoje kubki smakowe tradycyjnymi polskimi potrawami.
Trzy kulinarne przystanki z dawką wiedzy
Organizatorzy wydarzenia przygotowali trzy kulinarne „przystanki” poświęcone kuchni mazurskiej, śląskiej i żydowskiej.
W menu przystanku kulinarnego Kuchnia Mazur znalazły się takie rarytasy jak:
- plińce z pomoćką,
- brukowiec,
- czy sandacz.
W skład dodatków wchodził m.in. sos rakowy, szmurkul, czy puree borowikowe.
O historii potraw kuchni Mazur opowiedział szefów kuchni Akademii Inspiracji MAKRO Rafał Zaręba.
Z kolei podczas przystanku Kuchnia Śląska, organizatorzy zaproponowali bezmięsną wersję potrwa z południa Polski.
W skład menu weszły:
- czarne kluski z czarnuszką i ziołami w bulionie grzybowym,
- manna na wywarze z palonej kapusty z bryndzą, orzechem włoskim i dressingiem z cebuli
- kopa w białej czekoladzie z maliną.
Bezmięsną wersję kuchni śląskiej przybliżył gościom szef kuchni Dariusz Nikodemski.
Ostatnim przystankiem tego wieczoru była Kuchnia żydowska.
Wśród zaproponowanych potraw znalazły się:
- rugelachy z konfiturą różaną
- rzulent z jagnięciny
- gefilte fish z karpia
O meandrach żydowskich tradycji kuchennych opowiedział Grzegorz Janczewski, właściciel Restauracji Buffo.
Kuchnia biało-czerwona z okazji Święta Niepodległości
Menu Tygodnia Kuchni Polskiej składa się z flagowych lub specjalnie przygotowanych na tę okazję dań, serwowanych w restauracjach.
W ich skład wchodzi przekąska lub zupa, II danie i deser. Zestaw dań oferowany jest w specjalnej festiwalowej cenie - w zależności od restauracji i rodzaju serwowanego menu festiwalowego, cena wynosi od 69 zł,99 zł lub 119 zł za osobę.
Zestawy menu różnią się od siebie. Będziemy mieli do wyboru zarówno dania zawierające mięso, jak i dania bezmięsne. W cenie menu otrzymasz także napój powitalny.
Do każdej rezerwacji restauracja zaserwuje także jedną butelkę wody (jedna na stolik).
Aby dokonać rezerwacji należy odwiedzić stronę www.tydzien-kuchni-polskiej.pl, wybierać restaurację w której chcemy dokonać rezerwacji, a następnie wybierać dzień i godzinę, liczbę osób i menu.
Po dokonaniu płatności otrzymamy na wskazany przez nas adres e-mail potwierdzenie dokonania rezerwacji oraz przypomnienie o niej, na dzień przed terminem wizyty w lokalu.
Strefa Biznesu: W Polsce drastycznie wzrosną podatki? Winna demografia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?