Jedzenie w Warsie znów droższe. Tyle klienci PKP zapłacą za posiłek. Nowy cennik obowiązuje od 11 maja. Co znajdziemy w menu?

Bartłomiej Ciepielewski
Bartłomiej Ciepielewski
Poprzednia podwyżka cen w Warsie została wprowadzona w październiku 2022 roku.
Poprzednia podwyżka cen w Warsie została wprowadzona w październiku 2022 roku. Szymon Starnawski/Polska Press, pixabay.com/aedrozda
Klienci PKP Intercity po raz kolejny zapłacą więcej za posiłki serwowane w wagonach restauracyjnych Wars. Od 11 maja obowiązuje nowy cennik. Podwyżki objęły zarówno dania główne, jak i śniadania, desery oraz napoje alkoholowe. Co znajdziemy w menu i ile to kosztuje?

Spis treści

W pociągach dalekobieżnych PKP Intercity można skorzystać z oferty wagonów gastronomicznych, czyli miejsc, gdzie zjemy, odpoczniemy, a nawet nawiążemy nowe znajomości. W przeszłości serwowane tam dania nie cieszyły się dobrą opinią, ale po latach sytuacja znacznie się zmieniła. Posiłki są dużo lepsze, ale na przestrzeni miesięcy - też droższe.

Podwyżki cen w Warsie

Od 11 maja br. w wagonach restauracyjnych Wars obowiązuje nowe menu z odświeżoną listą dań oraz wyższymi stawkami. Tym razem większość posiłków podrożała o kilkanaście procent, czyli mniej więcej o 1-2 złote, co prawdopodobnie znów spowodowane było wysokim poziomem inflacji.

Obecnie w PKP IC obowiązują dwa cenniki — jeden dotyczący kategorii Intercity, a drugi EIP, EC oraz EIC. Obowiązujące tam ceny są takie same, lecz oferta serwowanych dań nieco się różni. W obu kartach najdroższymi pozycjami są: kotlet schabowy (39,50 zł) grillowany filet z kurczaka (39,50 zł) oraz zraz wieprzowy (40,50 zł). Osoby, którym zależy na mniejszym posiłku, mogą kupić m.in. kanapki w cenie od 11,50 do 19,50 zł.

Ceny najpopularniejszych posiłków z menu prezentują się następująco:

  • żurek na zakwasie staropolskim - 17,50 zł (16,50 zł przed podwyżką),
  • pierogi (7 szt.) - 29,50 zł (wcześniej 28,50 zł),
  • kotlet schabowy - 39,50 zł (wcześniej 38,50 zł),
  • jajecznica domowa - 20,50 zł (wcześniej 19,50 zł),
  • racuchy z jabłkami - 23,50 zł (wcześniej 22,50 zł),
  • frankfurterki na gorąco - 22,50 zł (wcześniej 21,50 zł).

Warto podkreślić, że wcześniejsza podwyżka została wprowadzona w październiku. Jeśli natomiast obecne stawki porównamy z tymi obowiązującymi rok temu, różnica jest jeszcze większa. Przykładowo, żurek na zakwasie kosztował wtedy 14 zł, pierogi 26 zł, racuchy 19 zł, jajecznica 17 zł, frankfurterki 20 zł, a kotlet schabowy 35 zł. To oznacza, że w tym czasie niektóre dania podrożały prawie o 5 złotych.

Podróżni, którzy chcą w Warsie zjeść obiad, mogą jeszcze zamówić ryż smażony z warzywami (31,50 zł), makaron tagliatelle (34,50 zł) lub tortillę z szarpaną wieprzowiną (33,50 zł). Na deser w pociągu klasy Intercity można natomiast zamówić ciasto dnia (14,50 zł), a w przypadku Pendolino także szarlotkę (14,50 zł) lub sernik czekoladowy (14,50 zł).

W ofercie wagonów restauracyjnych serwowane są również ciepłe i zimne napoje. Za herbatę zapłacimy 8,50 zł, espresso 9 zł, kawę czarną 10 zł, kawę białą 11 zł, cappuccino 13 zł, a kawę latte 15 zł. Smakosze piwa muszą natomiast wydać na ulubiony trunek od 12,50 do 16,50 złotych.

Wybierając się do Warsu z rodziną na obiad (2 dorosłych oraz 2 dzieci) wydamy około 200 złotych. Doliczając do tego deser i przekąski cena rodzinnego posiłku wzrośnie do około 250 złotych.

Czemu posiłki w Warsie podrożały?

W październiku ubiegłego roku Wars wyjaśniał, że podwyżki cen spowodowane są inflacją, przez którą dostawcy podnieśli ceny sprzedawanych surowców i produktów. Firma w przesłanym do nas komunikacie podkreśliła też, że korzysta z usług polskich dostawców, przez co musiała dopasować ofertę do obecnej sytuacji, by utrzymać się na rynku gastronomicznym.

— Jako nieliczni wśród przewoźników europejskich stosujemy się do kuchni typu slow food. W wielu krajach poza granicami Polski dania są podgrzewane w mikrofali, które są zapakowane w sety przygotowane długo przed podaniem (posiadają wiele konserwantów, by zachować dłuższą datę ważności). Zaznaczamy, iż podnieśliśmy nieznacznie ceny dań o około 2 zł, co jest porównywalne ze wskaźnikiem inflacji — wyjaśniało w październiku przedsiębiorstwo.

Osoby podróżujące PKP IC mogą natomiast oszczędzić na biletach. Od marca obowiązuje bowiem nowy cennik z kilkunastoprocentowymi obniżkami. Pasażerowie płacą średnio o 11 proc. mniej za podróże pociągami TLK i IC oraz o 15 proc. mniej za EIP i EIC.

Przewoźnik przygotował również specjalną ofertę z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka. 1 czerwca dzieci oraz młodzież do 16. roku życia będą mogły podróżować za darmo. Bezpłatny bilet można odebrać u konduktora lub w klasie biletowej.

Forum Lokalnego Biznesu w powiecie krapkowickim - Joachim Wojtala

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu
Dodaj ogłoszenie