Spis treści
Posiłek w trakcie podróży smakuje najlepiej, dlatego wagony Wars od lat cieszą się sporym zainteresowaniem. W przeszłości serwowane tam dania ze względu na niską jakość, traktowane były jako „opcja awaryjna”. Teraz sytuacja znacząco się zmieniła.
Obecnie dania w wagonach restauracyjnych niewiele różnią się od tych, podawanych w restauracjach. Niestety, w parze z jakością wzrosła ich cena, do czego przyczyniła się także rosnąca do niedawna inflacja. Za większość oferowanych pozycji musimy już zapłacić o około 2-3 złote więcej niż na początku tego roku.
Przeczytaj również:Dobre wieści dla podróżujących koleją. W pociągach pojawią się nowe urządzenia
Podwyżki i nowe dania w Warsie
Od 26 października w wagonach gastronomicznych Wars obowiązuje nowe menu z kilkoma nowościami, ale też wyższymi stawkami. Jak tłumaczy firma, podwyżki spowodowane są wyższymi cenami produktów oraz usług.
- W związku z wprowadzeniem nowego menu ceny dań zostały nieznacznie podwyższone, co jest związane ze wzrostem rynkowych cen produktów i usług - przekazał Grzegorz Bębenek, specjalista ds. marketingu Wars.
W nowym menu zabraknie już ryżu ze smażonymi warzywami oraz makaronu tagliatelle z sosem bolognese. Jednak w zamian pasażerowie mogą zamówić tortillę z szarpaną wieprzowiną (36 zł), sałatkę z mango oraz suszonymi pomidorami (26 zł), a także makaron z sosem pomidorowym (35 zł). Należy jednak pamiętać, że niektóre z tych dań dostępne są tylko w ofercie pociągów klasy EIP, EC lub EIC.
Menu Wars - ile zapłacimy za posiłek?
Obecnie najdroższe dania, jakie znajdziemy w menu Wars to kotlet schabowy oraz grillowany filet z kurczaka, za które trzeba zapłacić po 42 złote. W porównaniu ze stawkami obowiązującymi w styczniu bieżącego roku posiłki te podrożały o ponad 3 zł.
Po podwyżkach ceny najpopularniejszych dań z menu Wars prezentują się następująco:
- żurek z jajkiem - 18 zł (16,50 zł w styczniu br.),
- kotlet schabowy w zestawie z ziemniakami i surówką - 42 zł (38,50 zł w styczniu),
- pierogi (7 szt.) - 31 zł (28,50 zł w styczniu),
- racuchy z jabłkami (2 szt.) - 18 zł (22,50 zł w styczniu za 3 szt.),
- jajecznica z pieczywem - 21 zł (19,50 zł w styczniu),
- frankfurterki z pieczywem i mieszanką sałat - 23 zł (21,50 zł w styczniu).
Pasażerowie, którzy wolą coś mniej sycącego, mogą natomiast kupić kanapkę z kurczakiem (15 lub 20 zł zależnie od wielkości), panierowany camembert z żurawiną (26 zł) lub kanapkę z szynką i serem (12 albo 17 zł). W Warsie serwowane są także ciasta w cenie 15 zł za sztukę.
W ofercie Warsu znajdziemy też ciepłe lub zimne napoje. Za espresso trzeba zapłacić 9 zł, kawę czarną 11 zł, cappuccino 14 zł, natomiast kawę latte 16 zł. Oprócz tego do wyboru są napoje bezalkoholowe w cenie od 6 do 8 zł oraz piwa, na które wydamy od 15 do 17 złotych.
Niestety, niektóre posiłki serwowane w Warsie zarówno podrożały, jak i zostały zmniejszone. Przed wprowadzeniem nowego menu kotlet schabowy ważył 530 gramów, obecnie zmalał do 460 gramów. Downsizing objął też filet z kurczaka (mniejszy o 30 gramów), a także racuchy z jabłkiem (2 szt. zamiast 3 szt.).
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?