Spis treści
Oferta kosmicznych dań w Żabce obejmuje trzy pełnowartościowe posiłki: aromatyczną pomidorową z makaronem orzo (Astrozupa), pierogi z kapustą i grzybami (Astropierogi) oraz jabłkowy deser z cynamonową kruszonką (Astrodeser). Wszystkie potrawy przygotowano w technologii liofilizacji – usunięcie wody z produktu pozwala na długie przechowywanie i łatwe przygotowanie. Wystarczy zalać je gorącą wodą i odczekać kilka minut.
Co ważne, dania są identyczne z tymi, które polecą na orbitę. Zostały opracowane z myślą o spełnieniu rygorystycznych wymagań Europejskiej Agencji Kosmicznej, przy zachowaniu polskich smaków i tradycji.
Kulinarny hołd dla polskości
Za receptury odpowiada ceniony kucharz Mateusz Gessler. Wszystkie dania powstały z inspiracji kuchnią domową – od klasycznej „pomidorówki”, przez tradycyjne pierogi, po deser przywołujący wspomnienia z dzieciństwa.
– Dania liofilizowane to pełnowartościowe posiłki, które mimo suszenia zachowują większość składników odżywczych. Ich długi termin przydatności (do 18 miesięcy) i wygodna forma sprawiają, że świetnie sprawdzają się na szlaku, podczas wakacji czy w plecaku survivalowym – podkreśla Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyczka kliniczna Grupy Żabka.

Kosmos na talerzu i na opakowaniu
Kosmiczna tematyka to nie tylko wnętrze opakowania. Każdy produkt zamknięty jest w jednym z 12 unikalnych wzorów – z fotografiami wykonanymi przez teleskop Hubble’a, przedstawiającymi mgławice, galaktyki i gwiazdozbiory. Na odwrocie znajdziemy także opis astronomiczny danego obiektu, co dodaje produktom waloru edukacyjnego.
Co ciekawe, w jednym sklepie dostępna jest tylko jedna wersja graficzna dania – by zebrać całą kolekcję, trzeba ruszyć w trasę. To ukłon w stronę podróżników, eksploratorów i... kolekcjonerów.
Sztuka w służbie kosmicznej kuchni
Etykiety produktów to prace stworzone specjalnie na potrzeby projektu przez uznanych polskich artystów. Każde danie ilustrowane jest przez innego twórcę: Joannę Concejo (Astropierogi), Aleksandrę Czudżak (Astrodeser) i Tomka Larka (Astrozupa).

Biznes
– Chciałam, by ilustracja była zaskakująca, trochę surrealistyczna. W mojej pracy inspirowałam się rodzinnymi zdjęciami przy stole – to wspomnienie Ziemi, które astronauta może zabrać ze sobą – mówi Joanna Concejo.
Aleksandra Czudżak dodaje:
– Moja ilustracja opowiada o dziecięcej ciekawości kosmosu i mitach o jego początku. Chciałam oddać tajemnicę i piękno nieznanego świata, a jednocześnie skojarzyć go z deserem – lekkością i słodyczą.
Kosmiczna nowość na wyciągnięcie ręki
Liofilizowane dania dostępne są we wszystkich sklepach Żabka od 18 maja 2025 roku do wyczerpania zapasów. Cena każdego z nich to 9,99 zł. To wyjątkowa okazja, by spróbować dokładnie tego, co znajdzie się w menu polskiego astronauty na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.