Inwestowanie w ochronę środowiska jest opłacalne dla firm

Maciej Badowski AIP
Jednym z głównych zagrożeń dla środowiska naturalnego jest brak segregacji odpadów oraz marnotrawienie ogromnych ilości pożywienia.
Jednym z głównych zagrożeń dla środowiska naturalnego jest brak segregacji odpadów oraz marnotrawienie ogromnych ilości pożywienia. 123RF
22 maja w Warszawie odbyła się II Międzynarodowa Konferencja ekoCSR, pod hasłem „Ekologiczna odpowiedzialność biznesu”. Podczas spotkania próbowano uzmysłowić uczestnikom jaki wpływ zanieczyszczenie środowiska ma na zdrowie człowieka- rozmawiano o chorobach nowotworowych, które obecnie dziesiątkują populację ludzką w związku z tymi zagrożeniami, które wynikają z eksploatacji przez przemysł środowiska naturalnego.

- Problem jest znany od lat 50- tych ubiegłego stulecia. Natomiast do tej pory głównie debatowało się czy to jest prawda, czy jednak wymysł. Film rozpoczynający naszą konferencję pt. Czy czeka nas koniec? - wyraźnie mówi o tym, że zmiany klimatyczne są, pokazaliśmy wyraźnie jakie są ich efekty. Tutaj nie ma tej czasoprzestrzeni, żeby dyskutować na ten temat, tylko trzeba przedsięwziąć konkretne akcje, konkretne działania- tłumaczy w rozmowie z AIP dr Katarzyna Michniewska, ekonomista środowiskowy.

Jak tłumaczą eksperci, nie da się jednoznacznie odpowiedzieć co jest największym problemem, jeżeli chodzi o ekologiczne podejście przedsiębiorców, ponieważ jest ich bardzo dużo. Jako główne wymieniany jest brak segregacji odpadów oraz marnotrawienie ogromnych ilości pożywienia. Chodzi tutaj nie o samo wyrzucanie żywności, ale o wszelkie koszty logistyczne, czyli zużytej wody czy transportu. Poważnym problemem jest również nieokiełznana konsumpcja, która na co dzień powoduje, ze ta ilość odpadów rośnie, bardzo często nie do końca w przemyślany sposób kupowane dobra trafiają do środowiska naturalnego w sposób niekontrolowany.

Bycie eko w biznesie opłaca się nie tylko konsumentom, ale również samym przedsiębiorcom. A jak tłumaczą eksperci, biznes i ekologia idealnie się uzupełniają, chociaż Polsce w porównaniu do krajów wysoko rozwiniętych, zajęło sporo czasu, żeby to zrozumieć.

Z punktu widzenia biznesu, ochrona środowiska jest w coraz większym stopniu jest takim obszarem, w który warto inwestować. Oczywiście nie wszyscy i nie we wszystkie obszary. W dodatku to jest taki temat, który od niedawna stał się popularny- wyjaśnia prof. dr hab. Bolesław Rok z Akademii Leona Koźmiońskiego. - Jak teraz patrzymy na kraje szybko rozwijające się, np. Chiny, to oni od razu inwestują bardzo dużo w ochronę środowiska, ponieważ rozumieją, że to zwiększa konkurencyjność- mówi.

Zdaniem prof. Roka, w Polsce włożono dużo pracy w to, żeby ta ochrona środowiska z punktu widzenia środowiska biznesu, była czymś opłacalnym. Z kolei zdaniem Piotra Grodkiewicza temat ochrony środowiska dla przedsiębiorcy w Polsce czy na świecie na dzień dzisiejszy jest wyzwaniem. Jednak tego wyzwania będzie musiał się podjąć każdy przedsiębiorca, każda firma, która chce pozostać na rynku i efektywnie na nim działać.

- Realizację takiego wyzwania przedsiębiorca powinien zacząć od uświadomienia sobie pewnych szans i zagrożeń, jakie to wyzwanie za sobą niesie. Szansą dla przedsiębiorców są coraz bardziej świadomi konsumenci, którzy wymagają od przedsiębiorcy, żeby ten był ekologicznie odpowiedzialny, dbał o to, jak firma wpływa na środowisko naturalne i jak jego produkty wpływają na to środowisko- tłumaczy Piotr Grodkiewicz, M&M Consulting. - Jest to szansa, która może wyróżnić danego przedsiębiorcę na rynku i zadecydować też o jego pozycji i sukcesie. Konsumenci coraz lepiej zdają sobie sprawę z praw środowiskowych nie tylko dzięki internetowi czy coraz popularniejszemu tematowi w mediach. Ale również dzięki realnym zjawiskom, które mają miejsce obecnie w Polsce i na świecie- dodaje.

Jednocześnie należy zwrócić uwagę na to, że bycie eko jest tak samo ważne dla przedsiębiorców, jak również dla konsumentów. Przede wszystkim z powodów zdrowotnych.

- Z punktu widzenia przedsiębiorców nie jest to już tylko savoir- vivre, ale po prostu to zaczyna się opłacać. Ludzie bardziej świadomi patrzą na etykiety produktów, które są w tej chwili wytwarzane, zaczynają rozpoznawać te środki. Wiedzą, które substancje są szkodliwe dla nich, zaczynają je ograniczać, co automatycznie przekłada się na mniejsza sprzedaż- wyjaśnia Szymon Bibułek ze Stowarzyszenia Pomocy Chorym na Mięsaki „Sarcoma”. - W tej chwili jest już to powszechną wiedzą,ze skażenia gleby, wód i powietrza, wynikające między innymi z utylizacji materiałów potrzebnych w przemyśle, mają ogromny wpływ na to jak choroba nowotworowa potrafi szybko się rozwinąć- dodaje.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu