Spis treści
Rząd nie zostawi rolników samych
Podczas spotkania z rolnikami na Opolszczyźnie, szef resortu podkreślił, że będzie pomoc finansowa, a samorządy muszą jak najszybciej powołać komisje do szacowania strat w gospodarstwach rolnych. Obecnie formy pomocy są doraźne, najczęściej pochodzą ze zbiórek.
Ta pomoc będzie, ale też musimy mieć świadomość, że nigdy pomoc nie pokrywa w pełni kosztów, przyznał Siekierski.
Lepiej wyrzuć to, co zalane. Żywność z pola do utylizacji
Minister zwrócił się do rolników o ostrożność w ratowaniu dobytku, zwłaszcza żywności. Wszelkie produkty rolne, które miały styczność z falą, muszą zostać zutylizowane. Nie nadają się do spożycia, a nawet przetwórstwa.
Co więcej, bez badań chemicznych ciężko określić, czy woda była skażona. Zalane ziemniaki lepiej spisać na straty, kukurydzę ze zbiorów również - nie będzie miała wartości paszowej.
Czytaj więcej: Czy gleba na polach uprawnych po powodzi jest skażona, a rolnik traci miejsce produkcji? Będą badania
Kilka dni temu resort opublikował wytyczne co do bezpieczeństwa żywności podczas powodzi. Oto kilka zasad:
- wyrzuć całą żywność, która miała kontakt z wodą powodziową,
- do celów spożywczych używaj tylko wody butelkowanej lub dowożonej beczkowozami przeznaczonymi do wody pitnej,
- woda z zalanych prywatnych studni nie nadaje się do spożycia. Po ustąpieniu powodzi, konieczna jest dezynfekcja studni i badania wody. W celu oczyszczania studni po powodzi kontaktuj się powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
- nie jedz produktów, które ze względu na dłuższe przerwy w dostawie prądu nie były przechowywane w warunkach chłodniczych,
- zwróć uwagę, aby nie pomylić z żywnością produktów, które są w opakowaniach pozbawionych etykiet i mogą być mylnie uznane za żywność, np. trujące oleje mineralne, zaprawione zboża siewne itp.,
- bezpiecznie przechowuj żywność – chroń ją przed zepsuciem i zanieczyszczeniami.
Główny Inspektorat Sanitarny dodaje, że w czasie klęski żywiołowej jedyna woda, jaka nadaje się do spożycia, to butelkowana lub przywieziona w cysternach. Także jedzenie, które miało kontakt z falą przejściową, nie jest zdatne, nawet jeśli opakowanie jest bez skaz.
Źródła: GIS, MRiRW
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!
