Kukurydza lub ziemniaki po powodzi nie nadają się do spożycia. Konieczna utylizacja upraw

Katarzyna Zawada
Opracowanie:
Kukurydza z pola po powodzi? Zbiory nie nadają się do użytku.
Kukurydza z pola po powodzi? Zbiory nie nadają się do użytku. pixabay.com/bohemianbikini
Minister rolnictwa Czesław Siekierski nie pozostawił złudzeń. Wszelkie produkty rolne, które miały styczność z wodą powodziową, muszą zostać zutylizowane. Nie można ich ani spożywać, ani przeznaczyć na pasze.

Spis treści

Rząd nie zostawi rolników samych

Podczas spotkania z rolnikami na Opolszczyźnie, szef resortu podkreślił, że będzie pomoc finansowa, a samorządy muszą jak najszybciej powołać komisje do szacowania strat w gospodarstwach rolnych. Obecnie formy pomocy są doraźne, najczęściej pochodzą ze zbiórek.

Ta pomoc będzie, ale też musimy mieć świadomość, że nigdy pomoc nie pokrywa w pełni kosztów, przyznał Siekierski.

Lepiej wyrzuć to, co zalane. Żywność z pola do utylizacji

Minister zwrócił się do rolników o ostrożność w ratowaniu dobytku, zwłaszcza żywności. Wszelkie produkty rolne, które miały styczność z falą, muszą zostać zutylizowane. Nie nadają się do spożycia, a nawet przetwórstwa.

Co więcej, bez badań chemicznych ciężko określić, czy woda była skażona. Zalane ziemniaki lepiej spisać na straty, kukurydzę ze zbiorów również - nie będzie miała wartości paszowej.

Czytaj więcej: Czy gleba na polach uprawnych po powodzi jest skażona, a rolnik traci miejsce produkcji? Będą badania

Kilka dni temu resort opublikował wytyczne co do bezpieczeństwa żywności podczas powodzi. Oto kilka zasad:

  • wyrzuć całą żywność, która miała kontakt z wodą powodziową,
  • do celów spożywczych używaj tylko wody butelkowanej lub dowożonej beczkowozami przeznaczonymi do wody pitnej,
  • woda z zalanych prywatnych studni nie nadaje się do spożycia. Po ustąpieniu powodzi, konieczna jest dezynfekcja studni i badania wody. W celu oczyszczania studni po powodzi kontaktuj się powiatowych stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
  • nie jedz produktów, które ze względu na dłuższe przerwy w dostawie prądu nie były przechowywane w warunkach chłodniczych,
  • zwróć uwagę, aby nie pomylić z żywnością produktów, które są w opakowaniach pozbawionych etykiet i mogą być mylnie uznane za żywność, np. trujące oleje mineralne, zaprawione zboża siewne itp.,
  • bezpiecznie przechowuj żywność – chroń ją przed zepsuciem i zanieczyszczeniami.

Główny Inspektorat Sanitarny dodaje, że w czasie klęski żywiołowej jedyna woda, jaka nadaje się do spożycia, to butelkowana lub przywieziona w cysternach. Także jedzenie, które miało kontakt z falą przejściową, nie jest zdatne, nawet jeśli opakowanie jest bez skaz.

Źródła: GIS, MRiRW

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu