Spis treści
IJHARS po raz jedenasty opublikował raport dotyczący rolnictwa ekologicznego w Polsce. Zgodnie z wnioskami, w latach 2021-2022 w Polsce nie tylko wzrosła liczba producentów, ale też powierzchnia upraw ekologicznych.
Zmiany w przepisach. Jakie kompetencje ma Inspekcja?
W ostatnich latach określono nowe zasady odnośnie przepisów i kompetencji IJHARS. Aktualnie to Inspekcja nadzoruje i współpracuje z jednostkami certyfikującymi, gdzie wcześniej robił to resort rolnictwa. Przepisy prawne regulują: od 1 stycznia 2022 r. nowe unijne rozporządzenie, zaś od 7 lipca 2022 r. nowa ustawa o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej.
Szanse na rozwój polskiego rolnictwa
Obecnie w Polsce jest 3,5 proc. upraw ekologicznych. Europejski Zielony Ład zakłada zwiększenie areału unijnego do 25 proc. do 2030 roku. Eksperci uważają, że w naszym kraju wskaźnik może osiągnąć 7 proc. takich użytków.
- Choć Polska, pod względem liczby ekologicznych producentów oraz powierzchni ekologicznych użytków rolnych, zajmuje już silną pozycję w unijnym sektorze rolnictwa ekologicznego, plasując się w pierwszej dziesiątce krajów, to jednak wciąż mamy przed sobą spory potencjał dalszego rozwoju tego sektora - wskazał Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Zgodnie z raportem, pod koniec grudnia 2021 r. 21 795 producentów ekologicznych prowadziło krajową działalność, rok później odnotowano wzrost tej liczby o 5 proc. - do 22 882. Przybyło również osób zajmujących się przetwórstwem ekologicznym - w 2021 r. zarejestrowano 1174 zakłady, w 2022 r. już 1216.
Największy udział w produkcji żywności eko miały: zboża - 33 proc. powierzchni upraw, owoce, głównie jabłka, drób i jaja. Największą powierzchnię upraw wskazano w przypadku roślin paszowych, łąk i pastwisk - ponad 41 proc.
Średnia powierzchnia gospodarstwa wynosiła 26,2 ha. Najwięcej gospodarstw prowadzono na Podlasiu, Warmii i Mazurach oraz Mazowszu.
Żywność eko jest lepsza?
Według Małgorzaty Waszewskiej, dyrektor Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych w IJHARS, można spodziewać się dalszego wzrostu liczby producentów ekologicznych w Polsce. Klienci chcą odżywiać się zdrowo, sięgają po sprawdzone produkty, a to stwarza szerokie możliwości dla produkcji. Produkcja ekologiczna jest kontrolowana przez jednostki certyfikujące, a te z kolei są nadzorowane przez IJHARS. W Polsce działa obecnie 12 jednostek certyfikujących, które poświadczają, że produkty z logo rolnictwa ekologicznego, w postaci symbolu zielonego liścia z gwiazdkami, są faktycznie produkowane bez nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, w sposób zrównoważony i przyjazny środowisku.
Źródło: