Rolnicy chcą być bardziej eko. Rośnie liczba producentów i powierzchnia upraw ekologicznych

OPRAC.:
Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Upraw przybywa, a klienci coraz chętniej sięgają po żywność ekologiczną.
Upraw przybywa, a klienci coraz chętniej sięgają po żywność ekologiczną. Anna Kaczmarz/Polska Press
W Polsce z roku na rok rośnie liczba producentów ekologicznych i powierzchnia tychże upraw. Na koniec 2022 r. produkcją zajmowało się ponad 22,8 tys. osób, o 5 proc. więcej niż rok wcześniej. Jak informuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, w 2023 r. liczba ta może przekroczyć 24 tysiące.

Spis treści

IJHARS po raz jedenasty opublikował raport dotyczący rolnictwa ekologicznego w Polsce. Zgodnie z wnioskami, w latach 2021-2022 w Polsce nie tylko wzrosła liczba producentów, ale też powierzchnia upraw ekologicznych.

Zmiany w przepisach. Jakie kompetencje ma Inspekcja?

W ostatnich latach określono nowe zasady odnośnie przepisów i kompetencji IJHARS. Aktualnie to Inspekcja nadzoruje i współpracuje z jednostkami certyfikującymi, gdzie wcześniej robił to resort rolnictwa. Przepisy prawne regulują: od 1 stycznia 2022 r. nowe unijne rozporządzenie, zaś od 7 lipca 2022 r. nowa ustawa o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej.

Szanse na rozwój polskiego rolnictwa

Obecnie w Polsce jest 3,5 proc. upraw ekologicznych. Europejski Zielony Ład zakłada zwiększenie areału unijnego do 25 proc. do 2030 roku. Eksperci uważają, że w naszym kraju wskaźnik może osiągnąć 7 proc. takich użytków.

- Choć Polska, pod względem liczby ekologicznych producentów oraz powierzchni ekologicznych użytków rolnych, zajmuje już silną pozycję w unijnym sektorze rolnictwa ekologicznego, plasując się w pierwszej dziesiątce krajów, to jednak wciąż mamy przed sobą spory potencjał dalszego rozwoju tego sektora - wskazał Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Zgodnie z raportem, pod koniec grudnia 2021 r. 21 795 producentów ekologicznych prowadziło krajową działalność, rok później odnotowano wzrost tej liczby o 5 proc. - do 22 882. Przybyło również osób zajmujących się przetwórstwem ekologicznym - w 2021 r. zarejestrowano 1174 zakłady, w 2022 r. już 1216.

Największy udział w produkcji żywności eko miały: zboża - 33 proc. powierzchni upraw, owoce, głównie jabłka, drób i jaja. Największą powierzchnię upraw wskazano w przypadku roślin paszowych, łąk i pastwisk - ponad 41 proc.

Średnia powierzchnia gospodarstwa wynosiła 26,2 ha. Najwięcej gospodarstw prowadzono na Podlasiu, Warmii i Mazurach oraz Mazowszu.

Żywność eko jest lepsza?

Według Małgorzaty Waszewskiej, dyrektor Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych w IJHARS, można spodziewać się dalszego wzrostu liczby producentów ekologicznych w Polsce. Klienci chcą odżywiać się zdrowo, sięgają po sprawdzone produkty, a to stwarza szerokie możliwości dla produkcji. Produkcja ekologiczna jest kontrolowana przez jednostki certyfikujące, a te z kolei są nadzorowane przez IJHARS. W Polsce działa obecnie 12 jednostek certyfikujących, które poświadczają, że produkty z logo rolnictwa ekologicznego, w postaci symbolu zielonego liścia z gwiazdkami, są faktycznie produkowane bez nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, w sposób zrównoważony i przyjazny środowisku.

Źródło:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Rolnicy chcą być bardziej eko. Rośnie liczba producentów i powierzchnia upraw ekologicznych - Portal i.pl

Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu