Sezon grzewczy rozpoczęliśmy pełną parą. Niestety, w wielu domach wciąż brakuje węgla, którym można nagrzać w chłodne już noce. Właściciele gospodarstw domowych decydują się na jego kupno z nieznanych dotąd źródeł, przez co w sieci pojawia się coraz więcej ogłoszeń o sprzedaży opału, który, niestety, nie jest dobrej jakości. Co zrobić, by nie dać się oszukać? Jak sprawdzić jakość węgla?
Sprawdź galerię i dowiedz się jak nie dać się oszukać!
Nie przeocz
Jak rozpoznać dobry węgiel?
Niestety, nie jest możliwe, by "na oko" ocenić wszystkie istotne parametry węgla. Jednak to, jak wygląda, może powiedzieć nam dość wiele. A co jest najważniejsze podczas wyboru węgla? Jego wartość opałowa. Decydując się na zakup z niesprawdzonego dotąd źródła, koniecznie należy zapytać o certyfikat informujący o poszczególnych parametrach opału, który - zgodnie z przepisami - powinien posiadać każdy producent. To kluczowy element podczas zakupu węgla. Najważniejszą informacją dla konsumenta jest kaloryczność opału. Informuje o ilości energii, jaką możemy uzyskać ze spalania danej jednostki paliwa. Na co jeszcze zwrócić uwagę?
- Uziarnienie, czyli granulacja – może nie jest złą lub dobrą cechą węgla, musi być jednak dostosowana do specyfiki pieca, który posiadamy. W instrukcji obsługi powinny znajdować się wszystkie informacje.
- Spiekalność – skłonność do tworzenia się zbitych brył paliwa. Mogą one doprowadzić do zablokowania podajnika.
- Zawartość popiołu – przyjmuje się, że w węglu dobrej jakości zawartość popiołu nie przekracza 10%.
- Zawartość siarki - niska zawartość siarki nie tylko minimalizuje negatywny wpływ na środowisko, ale również chroni kocioł i przewody kominowe przed korozją. Dobre jakości paliwo powinno mieć w swoim składzie mniej niż 0,6% siarki.
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze węgla, by nie władować się w większe koszty? Sprawdź!
Nie przeocz
Zobacz także
Musisz to wiedzieć
