Gastronomia w Polsce z zadłużeniem przekraczającym miliard złotych

PAP
Blisko 83 procent przedsiębiorców z sektora "gastronomia" dostrzega bariery w prowadzeniu działalności. Najczęściej wymieniane to rosnące koszty zatrudnienia.
Blisko 83 procent przedsiębiorców z sektora "gastronomia" dostrzega bariery w prowadzeniu działalności. Najczęściej wymieniane to rosnące koszty zatrudnienia. fot. Reporters / GYS/REPORTER
Zadłużenie polskiej branży gastronomicznej osiągnęło w marcu rekordowy poziom, przekraczając 1 miliard złotych. Około 7 procent firm z tego sektora zmaga się z problemami związanymi ze spłatą aktualnych zobowiązań, kredytów oraz długów wobec dostawców. Średni dług przypadający na jedną firmę gastronomiczną wynosi 91 550 zł, jak podaje raport BIG InfoMonitor.

Spis treści

W porównaniu z tym samym okresem w roku ubiegłym, zaległości finansowe firm oferujących usługi gastronomiczne wzrosły o ponad 28 procent. Dane przedstawione w raporcie BIG InfoMonitor ukazują poważne wyzwanie, przed którym stoi branża.

Pandemia znacznie utrudniła sytuację branży

"Od 2020 roku, kiedy to przeterminowane zobowiązania sektora gastronomicznego przekroczyły 647 milionów złotych, obserwujemy stały wzrost zadłużenia. Pandemia COVID-19 znacznie utrudniła sytuację branży, która dodatkowo zmaga się z inflacją i problemami finansowymi Polaków, wpływającymi na spadek przychodów lokali gastronomicznych. Wyzwaniem są również rosnące koszty zatrudnienia i niepewność ekonomiczna," zauważa Sławomir Grzelczak, prezes BIG InfoMonitor.

Mimo trudności, przez ostatnie lata liczba aktywnie działających firm gastronomicznych wzrastała co najmniej o 3 procent rocznie. Jednak, jak podaje Dun&Bradstreet, pierwszy kwartał bieżącego roku przyniósł pierwszy od 2011 roku spadek liczby działających firm w branży.

Rosnące koszty zatrudnienia

Dane GUS wskazują, że blisko 83 procent przedsiębiorców z sektora "zakwaterowanie i gastronomia" dostrzega bariery w prowadzeniu działalności. Najczęściej wymieniane to rosnące koszty zatrudnienia (79,9 procent w kwietniu), wysokie obciążenia fiskalne (50,1 procent) oraz niepewność ogólnej sytuacji gospodarczej (46,7 procent).

Aby przetrwać na rynku, niektóre firmy rozważają redukcję zatrudnienia oraz możliwy wzrost cen usług. Poprawę sytuacji mogłoby przynieść, według przedstawicieli branży, wprowadzenie jednolitej 5-procentowej stawki VAT na usługi gastronomiczne oraz wsparcie dla firm, które ucierpiały w czasie pandemii, z funduszy KPO.

Dwie trzecie ankietowanych odwiedza raz w miesiącu

Z badań „Wybrane wydatki Polaków” przeprowadzonych na zlecenie Grupy BIK wynika, że blisko dwie trzecie ankietowanych odwiedza lokale gastronomiczne przynajmniej raz w miesiącu, wydając średnio 125 zł. Najwięcej, bo 167 zł miesięcznie, wydają osoby w przedziale wiekowym 35-44 lata.

BIG InfoMonitor, zajmujący się gromadzeniem informacji o wiarygodności płatniczej uczestników rynku, wskazuje na znaczenie dostępu do danych o długach, co wspomaga wymianę informacji między sektorem bankowym a innymi sektorami gospodarki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Biznesu codziennie. Obserwuj StrefaBiznesu.pl!

Źródło:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Gadżety i ceny oficjalnego sklepu Euro 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu