ZOBACZ TEŻ: Sztuki walki plus miłość do piwa w jednym
Dostawca: x-news
- Nasze kieleckie piwo ma się świetnie, ale nie ukrywam, że zmieniają się trendy trunkowe. Jak kiedyś głównie sprzedawało nam się piwo Kieleckie Mocne, tak teraz doskonale sprzedaje się Nowy Kielecki Pils - mówi Katarzyna Czechowska, dyrektor handlowy w hurtowni napojów alkoholowych Ol Piw w Zagnańsku, który jest głównym dystrybutorem trunku.
Dyrektor zdradza, że Świętokrzyskie niebawem może zasłynąć właśnie z regionalnych trunków. - Mamy ambitne plany produkcji serii piw regionalnych, polegające na tym, że dla każdego regionu naszego województwa będzie warzone inne piwo - mówi Katarzyna Czechowska.
Wyjaśnia, że obecnie trwają ostatnie formalności związane z zaakceptowaniem receptur, ponieważ w każdym z regionalnych piw mają znajdować się składniki charakterystyczne dla danego regionu województwa. Co ciekawe, największym problemem jest obecnie kwestia wymyślenia nazw, które kojarzyłyby się z danym regionem oraz zaprojektowania charakterystycznych etykiet.
Zagnańska firma pomysł podchwyciła z browaru w Radomiu, który produkuje około dwudziestu piw regionalnych. - Okazało się, że patriotyzm lokalny jest tam ogromny i regionalne piwa dostępne są praktycznie w każdym sklepie, a na dodatek cieszą się olbrzymią popularnością. Jestem przekonana, że u nas także tak będzie - stwierdziła Katarzyna Czechowska.
