Jeden z piwowarów, Michał Opozda powiedział nam, że choć obecnie piwo warzone jest w browarze Cystersów w Szczyrzycu, w województwie małopolskim to w najbliższej przyszłości zamierza przenieść produkcję do Kielc i dużo ściślej związać się z regionem świętokrzyskim. - Obecnie nie mieszkamy z Kielcach, ale zdecydowaliśmy, że będziemy przenosić tu siedzibę browaru. Chcemy, aby nikt nie miał wątpliwości, że się identyfikujemy z tym regionem - stwierdził Michał Opozda. - Obecnie ustalamy, czy nasz browar zostanie otwarty w Kielcach, czy w innej miejscowości województwa świętokrzyskiego.
Ale wyjątkowego piwa Kikimora można spróbować już teraz. Premiera chmielowego trunku odbędzie się w sobotę o godzinie 19 w Craft Beer Pub w Kielcach, który jest bardzo otwarty na nowości.
Na skosztowanie nowego piwa zaprasza także właściciel pubu Artur Kaleta.
- Już w sobotę o godzinie 19 przyjadą do nas piwowarzy z Browaru Baba Yaga Brewing. Chłopaki staną za barem aby polać kilka pierwszych pokali, nawarzonego przez siebie piwa. Między czasie opowiedzą nam trochę o procesie produkcji i udzielą odpowiedzi na frapujące piwoszy pytania - mówi właściciel Craft Beer PUB. Wyjaśnia także, że w dniu premiery cena piwa będzie promocyjna.
Michał Opozda wyjaśnia dodatkowo, że piwo Kikimora jest produkowane z wykorzystaniem mało znanej w Polsce technologii , jej wzór został zaczerpnięty ze Stanów Zjednoczonych. Chce jednak, żeby szczegóły pozostały jego tajemnicą.
