Ostrzeżenie GIS z 13.03: Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g, Łuków. Czy masz w domu produkt wycofany z obrotu?

Redakcja Strefy Biznesu
Redakcja Strefy Biznesu
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g Główny Inspektorat Sanitarny
Monitorujemy ostrzeżenia GIS na bieżąco. W poniedziałek, 13.03 pojawiło się nowe ostrzeżenie - Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g. Aby chronić siebie i bliskich, przeczytaj je dokładnie. Pamiętaj, że ostrzeżenia GIS dotyczą zawsze określonych produktów lub ich partii, dlatego zwróć uwagę na te informacje.

To powinno Cię zainteresować

Ostrzeżenie GIS 13.03: Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g, Łuków

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

  • Nazwa produktu: Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g, Łuków

  • Numer partii: 05 9
    Termin przydatności do spożycia: 14.03.2023

Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A, ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Producent, niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „SALMONELOZY DUROWE I JELITOWE”.

Więcej szczegółów na temat ostrzeżenia GIS:
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu