Spis treści
- Królem drożyzny jest masło, które podrożało aż o 32,5 proc. rok do roku
- Znacząco wzrosły też ceny owoców - w tym okresie roku dostępność krajowych owoców jest mocno ograniczona, a import generuje m.in. koszty transportu
- Sok pomarańczowy zdrożał w zeszłym roku o połowę, co miało wpływ na wzrost kosztów produkcji napojów na bazie tego soku
- Ceny słodyczy wciąż wysokie, ale podwyżki były mniejsze niż w styczniu
- Dwie kategorie produktów potaniały - są to artykuły sypkie (m.in. cukier i mąka) oraz chemia gospodarcza
Średnio o 5,8 proc. zdrożały codzienne zakupy w lutym. Najbardziej podrożały produkty tłuszczowe i to aż 16,1 proc. rok do roku. W górę poszły też ceny owoców (o 10,7 proc. w stosunku do lutego w ubiegłym roku). Klienci więcej zapłacili za napoje bezalkoholowe (+ 9,8 proc.), słodycze i desery (+ 9,7 proc.), a także nabiał (+ 9,4 proc.) - dowiadujemy się z najnowszego raportu autorstwa Uce Research i Uniwersytetu WSB Merito.
Z kolei chemia gospodarcza i art. sypkie potaniały rdr. o 2,6% i 0,4%. Tak wykazała analiza ponad 81 tys. cen detalicznych.
W styczniu 2025 r. średni wzrost cen, rok do roku, był wyższy i wyniósł 5,9 proc. Ekonomiści studzą optymizm i nie spodziewają się znaczących spadków cen w kolejnych miesiącach.
– W lutym br. silny złoty i w miarę niewysokie ceny paliw znacząco wpływały na koszty zakupów w sklepach. Nie ma natomiast żadnych przesłanek, które wskazywałyby na znaczne obniżenie dynamiki wzrostu cen. W sklepach wciąż jest drogo. Efekt zeszłorocznej wysokiej bazy działa też na niekorzyść konsumentów. Gospodarce szkodzą ryzyka w obszarze geopolitycznym i konflikty wewnętrzne, które w obliczu kampanii prezydenckiej wydają się schodzić na drugi plan – komentuje dr inż. Anna Motylska-Kuźma z Uniwersytetu Dolnośląskiego DSW.
Królem drożyzny jest masło, które podrożało aż o 32,5 proc. rok do roku
Z badania dobitnie wynika, że niekwestionowanym królem drożyny, jest kategoria produktów tłuszczowych. W tym segmencie najbardziej podrożało masło - o 32,5 proc. rok do roku.
– Skala wzrostu cen masła, dwukrotnie przewyższająca wynik całej kategorii, sugeruje, że ten produkt w głównej mierze odpowiada za pierwsze miejsce tłuszczów w rankingu. Można spotkać się z opinią, że jego ceny rosną z powodu ograniczenia światowej produkcji mleka. Jednak mleko można wykorzystać też do produkcji serów. Natomiast od ostatniej jesieni ser tanieje, a masło drożeje. Może to sugerować zwiększenie produkcji sera kosztem produkcji masła – wyjaśnia dr Marek Szymański z Uniwersytetu WSB Merito.
Znacząco wzrosły też ceny owoców - w tym okresie roku dostępność krajowych owoców jest mocno ograniczona, a import generuje m.in. koszty transportu
Drugie miejsce w tabeli zajęły owoce, które zdrożały o 10,7 proc. rdr. W styczniu też były na drugiej pozycji i zdrożały o 10,2 proc. rdr. – W tym okresie roku dostępność krajowych owoców jest zawsze mocno ograniczona, a import generuje koszty transportu, przechowywania czy wahań kursów walut. Na te elementy nakłada się wielkość ostatnich zbiorów, a w ub.r. warunki pogodowe hamowały produkcję. Mniejsza dostępność przekłada się na silne impulsy do wzrostu cen.
Sok pomarańczowy zdrożał w zeszłym roku o połowę, co miało wpływ na wzrost kosztów produkcji napojów na bazie tego soku
Na liście produktów, które najbardziej zdrożały są też napoje bezalkoholowe. Marek Szymański z Uniwersytetu WSB Merito tłumaczy to m.in. wzrostem cen komponentów - np. sok pomarańczowy zdrożał w zeszłym roku o połowę, co z pewnością miało wpływ na wzrost kosztów produkcji napojów.
Ceny słodyczy wciąż wysokie, ale podwyżki były mniejsze niż w styczniu
Czwarte w rankingu drożyzny są słodycze i desery. Miesiąc wcześniej ta kategoria była na pierwszej pozycji z podwyżką o 10,4 proc. rdr.
– Słodycze i desery wciąż są pod silną presją cenową, a warto podkreślić, że rok poprzedni przynosił w tej kategorii rekordowe wzrosty. To oznacza, że pomimo bardzo wysokiej bazy, wzrosty nominalnie są w dalszym ciągu rekordowe. Wpływają na to przede wszystkim koszty takich surowców, jak kakao, nabiał czy tłuszcze, ale również koszty energii – wskazuje dr inż. Anna Motylska-Kuźma.
W rankingu drożyzny TOP5 jest też nabiał. Ekonomiści uważają, że na ceny tych produktów silnie wpływa skok cen opakowań i energii.
Co jeszcze podrożało i o ile?
ryby - o 6,8 proc,
artykuły dla dzieci – 6,5 proc.,
mięso – 6,2 proc.,
pieczywo – 6,2 proc.,
karmy dla zwierząt – 5,6 proc.,
wędliny – 5,5 proc.
Dwie kategorie produktów potaniały - są to artykuły sypkie (m.in. cukier i mąka) oraz chemia gospodarcza
Na dolnych pozycjach w zestawieniu są używki z podwyżką rdr. o 5,3 proc., warzywa – 5,1 proc. dodatki spożywcze (np. musztardy, ketchupy, majonezy itd.) – 4,8 proc., jak również środki higieny osobistej – 3,7 proc..
Tylko dwie kategorie rdr. potaniały, tj. chemia gospodarcza i art. sypkie (m.in. cukier, mąka) – odpowiednio o 2,6 proc. i 0,4 proc.
Dodajmy, że "Indeks cen w sklepach detalicznych" powstał na podstawie porównania cen z lutego 2025 r. i z analogicznego okresu 2024 r. Dotyczyło to 17 kategorii i ponad 100 najczęściej wybieranych przez konsumentów produktów codziennego użytku. Łącznie zestawiono ze sobą ponad 81 tys. cen detalicznych z przeszło 38 tys. sklepów należących do 62 sieci handlowych.
