Branża piwna, podobnie jak napojów bezalkoholowych, ściśle podlega zmianom sezonowym. Wypoczynek na świeżym powietrzu, imprezy plenerowe, wyższa temperatura, urlopy, dni wolne od pracy, a także chęć zaspokojenia pragnienia i orzeźwienia zwiększają zapotrzebowanie na chmielowy napój. Sezon piwny trwa od początku maja do września lub nawet października – w zależności od przychylności pogody.
W największych browarach w tygodniu bezpośrednio poprzedzającym weekend majowy sprzedaż jest zazwyczaj wyższa o około 4miliony litrów w porównaniu do uśrednionej tygodniowej sprzedaży w całym roku. Większość konsumentów robi większe zakupy na czas, w którym sklepy będą zamknięte, symbolicznie rozpoczynając sezon piwny .
Wzrost lub spadek średniej temperatury miesięcznej o 1 stopień C oznacza dla niektórych browarów około 8-10 milionów puszek więcej lub mniej piwa sprzedanego na polskim rynku
