Spis treści

Szymon Starnawski/ polska Press
Sztuczna inteligencja zdecyduje o smaku piwa
Zespół naukowców z Flamandzkiego Instytutu Biotechnologii w Belgii opracował unikalny system Sztucznej Inteligencji (SI), który przewiduje smak konkretnego piwa, ale także sugeruje, jakich składników piwowarzy powinni użyć, aby poprawić jego smak.
– Porównywanie różnych smaków piw jest wyzwaniem, ponieważ jest to proces wysoce subiektywny i zależy od osobistych preferencji. Jak dotąd, opisy smaku piw, takie jak „owocowe", były niezdecydowane i nie mówiły wiele o faktycznym smaku. To dlatego porównywanie piw daje bardzo zaburzone wyniki i trudno jest przewidzieć, jak dane piwo będzie w rzeczywistości smakowało – mówi prof. Kevin Verstrepen.
Jak sztuczna inteligencja może zmienić smak piwa?
Profesor Verstrepen i jego zespół rozpoczęli od analizy chemicznej różnych piw, mierząc setki różnych substancji wpływających na smak. Każde piwo zostało ocenione z uwzględnieniem 50 kryteriów przez panel złożony z 15 osób.
– To było prawdziwie herkulesowe zadanie. Zaczęliśmy projekt od 100 piw i szybko zdaliśmy sobie sprawę, że to nie wystarczy, aby uchwycić niezwykłą różnorodność belgijskich piw. Skończyliśmy więc na analizie 250 piw – opowiada jeden z badaczy, dr Miguel Roncoroni.
Po pięciu latach analiz i gromadzenia danych, naukowcy wprowadzili informacje do systemu SI. Sztuczna inteligencja na podstawie składu potrafiła określić finalny aromat piwa oraz ocenę nadaną przez człowieka.
Co ciekawe, na podstawie wyników uzyskanych z SI, powstała już ulepszona wersja typowego belgijskiego jasnego piwa. – Smak piwa pochodzi ze skomplikowanej mieszaniny substancji aromatycznych. Nie jest możliwe przewidzenie, jak dobre będzie, przez zmierzenie jednego czy kilku składników. Naprawdę potrzebujemy mocy komputerów – twierdzi Michiel Schreurs, jeden z naukowców.
Jednocześnie dodano, że nową metodę można zastosować także do innych produktów. – Naszym największym celem jest uzyskanie lepiej smakującego piwa bezalkoholowego. Z pomocą naszego modelu udało nam się już określić mieszankę aromatów, które naśladują smak i zapach alkoholu, ale nie powodują kaca – mówi prof. Verstrepen.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Biznesu codziennie. Obserwuj StrefaBiznesu.pl!