W sklepach spożywczych najbardziej podrożały warzywa (o 6,2 procent) i owoce (o 3,4 procent). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za mąkę (o 1,1 procent) oraz tłuszcze roślinne (o 0,5 procent). Ceny mięsa podwyższono przeciętnie o 0,4 procent, w tym drobiu i mięsa wołowego – po 0,7 procent. Ceny mięsa wieprzowego pozostały na poziomie zbliżonym do notowanego przed miesiącem. Wzrost cen mięsa przełożył się na dynamikę cen wędlin, za które należało zapłacić o 0,5 procent więcej niż w kwietniu bieżącego roku.
Droższe niż przed miesiącem było także pieczywo i ryby (po 0,2 procent). Znów taniało masło (o 3 procent). Tańsze niż przed miesiącem były jaja – o 6,1 procent, sery i jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne – po 0,1 procent, przy nieznacznym wzroście cen mleka – o 0,1 procent). Potaniał także ryż (o 0,3 procent) i cukier (o 0,2 procent).
W maju konsumenci więcej niż w poprzednim miesiącu płacili za napoje bezalkoholowe (o 0,3 procent), w tym kawę – o 0,6 procent, herbatę – o 0,4 procent, a wody mineralne lub źródlane i soki – po 0,1 procent. Za wyroby tytoniowe należało zapłacić o 0,3 procent więcej niż w kwietniu br. Napoje alkoholowe podrożały o 0,2 procent.
