Z produktów zniknie informacja, że najlepiej spożyć przed...Będzie więc w nich więcej chemii

Archiwum
Będziemy sami oceniać czy produkty nadają się jeszcze do spożycia.

 

Jak pisze  portal dlahandlu.pl, UE wprowadzi rozporządzenie, na mocy którego zlikwidowana zostanie data minimalnej trwałości dla niektórych produktów. Ma ono zapobiec coraz większemu marnotrawstwu żywności.

Zdaniem cytowanej przez ten portal Alicji Kalińskiej, specjalisty z zakresu żywienia, z warszawskiej poradni dietetycznej SetPoint, pozostawienie decyzji konsumentowi jest dość kontrowersyjne: - Likwidacja daty trwałości w niektórych przypadkach może być rozsądnym rozwiązaniem, mam namyśli produkty suche, takie jak makaron czy kawa. Jednak data ta nie została umieszczona na produktach bez przyczyny, ma nas ona chronić przed spożyciem żywności zepsutej i groźnej dla naszego zdrowia. Istnieje również niebezpieczeństwo, że producenci przy takich regulacjach będą się chcieli chronić przed skargami konsumentów i reklamacjami, i do żywności trafi jeszcze więcej dodatków chemicznych utrwalających żywność.

Unia Europejska zamierza rozpocząć likwidację daty trwałości od takich produktów jak makarony, ryż i kawa. Na liście znajdują się również m.in. konserwy rybne, salami, miód, sery żółte, dżemy, pikle oraz sałatki delikatesowe.

Komisja Europejska proponuje, aby z opakowań wielu produktów usunąć napis: "Najlepiej spożyć przed...". Tym samym chce, aby konsumenci sami ocenili czy produkty z tej listy nadają się jeszcze do spożycia - czytamy na www.dlahandlu.pl

Źródło: dlahandlu.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Komentarze 15

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

O
Ono
Czyli odkręcamy  słoiki z przetworami i konserwy czy też butelki i próbujemy czy nadaje się do spożycia. hahaha
b
ben
unia oszczędza tylko na nas,by tanie żarcie z chemią się nie marnowało,sami płacąc sobie grube tysiące,jedzą świeże jagnięcia i to nie za swoje,taka to ich oszczędności,traktują nas gorzej jak zwierzęta,bo ja nawet swojemu psu starego jedzenia bym nie dał
k
kasia7
Chemia niekorzystnie wpływa na nasz organizm, ale za to zielona kawa ma dobry wpływ na nasze ciało. Sami zobaczcie: iqgreen.pl/ Bez diet  siłowni można schudnąć kilka czy kilkanaście kilogramów.
e
eryk45
a mury runą runą runą ...
d
de
i co? jak bedzie cos nieswieze w srodku opakowania,a dopiero po otwarciu mozna to stwierdzic to..mam leciec jeszcze raz do sklepu i oddadza kase ?cos tu jest nie teges.. :/
e
eryk
rozumiem, że to konsumenci podsunęli ten pomysł ustawodawcy
a
ak 47
świń ruskie nie chcą brać to do gospodarza bezpośrednio się pojedzie po świerze bo będzie miał .... jak za komuny
k
kosa2332
popierdoliło ich już całkiem widać. 
w
wedf
dlatego pora wyjść z UE, brawo Korwin!!
j
jaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
to sklepy będą legalnie sprzedawać zepsute jedzenie
a
agata33
kpina!!! ciekawe ile ustawodawcy dostali kasy od producentów żywności
 
r
r
zobaczyc czy nie jest wypukła :P
l
lovely
to jest chore!!!!!!!!!!! jak mam ocenić czy w środku zamkniętego opakowania, nieprzezroczystego bardzo często znajduje się produkt bez pleśni czy bakterii, których nie widać notabene. nie chce jeść produktów z epoki kamienia łupanego, bo może daty produkcji też nie umieszczą...
~liz
To trzeba będzie się w ogóle wstrzymywać przed kupnem takich produktów. Ucierpieliby na tym nie tylko konsumenci, ale przede wszystkim producenci, ktorzy nie mieliby zbytu...  
j
jasama
Ciekawe w jaki sposób mam ocenić konserwę czy nadaje się do jedzenie
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu