Brakuje im rąk do pracy, sektor w poważnym kryzysie

Katarzyna Zawada
Opracowanie:
We Włoszech brakuje piekarzy pizzy. Turyści nie wszędzie zjedzą prawdziwy neapolitański przysmak?
We Włoszech brakuje piekarzy pizzy. Turyści nie wszędzie zjedzą prawdziwy neapolitański przysmak? Wojciech Alabrudziński/Polska Press/zdjęcie ilustracyjne
W Neapolu brakuje piekarzy pizzy, czyli pizzaioli, a także innych pracowników pizzerii. Przedstawiciele sektora zwracają uwagę, że choć na całym świecie mówi się o neapolitańskiej pizzy, to od środka trzeba się zmierzyć z kryzysem. Podobna sytuacja jest też w innych częściach Włoch.

Dane nie są optymistyczne. W listopadzie 2024 r. brakowało ok. 20 000 piekarzy pizzy.

Kryzys związany z brakiem pracowników w pizzeriach w kraju jest poważny; potrzebni są młodzi ludzie w sektorze, który jest „w znakomitej kondycji i reprezentuje rynek wart na świecie miliardy euro”, przekazał Antonio Pace, prezes Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej.

Dodał, że w tym zawodzie jest przyszłość, ale młodzi muszą chcieć pracować w gastronomii.

Potrzebni nam są pracownicy. I nie zapominajmy również o tym, że także za granicą nasz sektor rozwija się w sposób niebywały. Obroty są znaczne i stanowią dodatkowy bodziec jeśli chodzi o zatrudnienie, wyjaśnił.

Praca nie należy do najłatwiejszych, ale daje satysfakcję, także finansową. Do apelu Pace przyłączył się Antonio Marchiello, szef wydziału ds. przedsiębiorczości we władzach regionu Kampania.

Źródło: PAP

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu