Jak wygląda praca w Polsce? Ankietowani: jest gorzej, niż za granicą
Ankieta wykazała, że 71% polskich szefów ma dobre stosunki ze swoimi pracownikami. Niestety, jednocześnie prawie połowa (47%) Polaków uważa, że polscy szefowie prezentują niższą kulturę pracy w porównaniu do ich zagranicznych odpowiedników. Na dodatek aż 58% badanych twierdzi, że praca w polskiej firmie oznacza gorsze warunki pracy niż w firmie zagranicznej.
34% badanych przyznaje się, że bałoby się zapytać swojego szefa o podwyżkę. Przeciwnego zdania jest 66% ankietowanych. Z kolei 25% twierdzi, że ma problemy z uzyskaniem urlopu w zaplanowanym przez siebie terminie. Takich trudności nie ma 75% badanych.
Okazuje się, że aż 43% pracodawców zatrudnia rodzinę lub znajomych, chociaż według oceny 67% ankietowanych, ci ludzie są osobami kompetentnymi. Jednocześnie aż 39% Polaków nie ma zaufania co do tego, że ich szef prowadzi dobrze swój biznes.
- Wydaje się, że Polacy mają bardzo wysoką świadomość roli przełożonego i oceniają jego pracę jako ciężką i wymagającą, w tym obarczoną dużym stresem. Prawdopodobnie częściowo z tego bierze się szacunek do przełożonych. Fakt, że ponad połowa z nas nigdy nie chciałaby przejąć roli czyjegoś szefa, potwierdza, że uznajemy ją za w jakimś stopniu obciążającą - uważa autorka badania, Marta Rojewska.
Czego nie powinien robić szef w pracy?
Badanie ujawniło także występowanie nagannych zachowań wśród polskich przełożonych:
- Kontaktowanie się (w sprawach zawodowych) po godzinach pracy (43%)
- Przeklinanie w obecności pracowników (33%)
- Kontaktowanie się (w sprawach zawodowych) w czasie wakacji (31%)
- Krzyczenie na pracowników (28%)
- Złe traktowanie pracowników (21%)
- Komentowanie poglądów pracowników (16%)
- Kierowanie aluzji seksualnych do pracownic / pracowników (13%)
- Komentowanie orientacji seksualnej pracowników (9%).
Warto zauważyć, że złe zachowania szefów, takie jak np. wyzywanie pracowników, zdarzają się najczęściej w branży gastronomicznej.
- Badanie InterviewMe ujawnia, że polscy szefowie są w większości darzeni przez swoich pracowników szacunkiem i mają z nimi dobry kontakt. Uwagę zwraca jednak fakt, że w gastronomii relacje między przełożonymi a zatrudnionymi nie tylko są znacznie gorsze niż w innych branżach, lecz także łatwo się w nich dopatrzeć przejawów mobbingu. Dość zaskakujące wydaje się również to, że co piąty Polak jest gotowy usprawiedliwić stresem naganne i agresywne zachowania szefa - zauważa Wojciech Martyński, ekspert kariery w InterviewMe.
Co ciekawe:
- Aż 54% badanych nie chciałoby być czyimś szefem / szefową.
- Do strachu przed swoim szefem przyznaje się 14% badanych.
- Prawie 80% ankietowanych deklaruje, że odeszłoby z dobrze płatnej pracy, gdyby szef się nich wyżywał.
- Co piąty badany uważa, że duża odpowiedzialność i potencjalnie związany z nią stres są wytłumaczeniem dla przemocowych zachowań wobec pracowników.
- Wśród pracowników gastronomii, aż 30% boi się swojego szefa, a 20% słyszy od przełożonego wyzwiska.
- Co czwarty Polak ma trudności z uzyskaniem od szefa zgody na urlop w zaplanowanym przez siebie terminie.
- W ogromnej większości (73%) jesteśmy zdecydowani odejść nawet z bardzo dobrej pracy, jeśli szef traktuje nas źle (wyżywa się na nas).
Strefa Biznesu: Polska istotnym graczem w sektorze offshore
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?