Soki tłoczone z naszego regionu robią furorę

Paweł Więcek
Wielki boom na soki tłoczone w Polsce. W województwie świętokrzyskim jest już co najmniej pięć firm działających w tym segmencie rynku. Jak mówią ich szefowie, konsumenci sięgają po mętny nektar, bo jest smaczniejszy i zdrowszy od tego z koncentratu.

Krajowy rynek soków świeżych rozwija się bardzo dynamicznie od kilku lat. W 2014 roku jego wartość wyniosła 92 miliony złotych, a w tym roku, według analityków, ma sięgnąć 106 milionów złotych. O tempie wzrostu w tym segmencie rynku soków, nektarów i napojów owocowych świadczą także dane dotyczące produkcji. W 2014 roku wytworzono 9,2 milionów litrów soków świeżych, rok później - 9,8 milionów litrów, a w 2016 roku wartość ta ma poszybuje do 10,5 milionów litrów.

Od kilku sezonów hitem sprzedażowym w kategorii soków świeżych są soki tłoczone, głównie jabłkowe. Najczęściej można je kupić w dużych, trzy- bądź pięciolitrowych opakowaniach kartonowych z kranikiem. W ostatnim czaie pojawiło się wiele punktów sprzedaży tych soków.

Takie mętne nektary produkuje między innymi spółka Grupa Producentów Owoców i Warzyw Sad Sandomierski z gminy Obrazów w powiecie sandomierskim. – Na rynku funkcjonujemy od pięciu lat. Zajmujemy się głównie sprzedażą świeżych owoców, ale część z tych, które nie nadają się do sprzedaży, na przykład ze względu na wielkość czy wybarwienie, tłoczymy. Produkujemy dla różnych sieci handlowych i dystrybutorów – mówi Wojciech Borzęcki, prezes spółki.

Przyznaje, że konkurencja na tym rynku jest duża. – Sadownicy w Polsce, jak i Europie wymieniają stare odmiany jabłoni, które miały wydajność 30 ton z hektara na te o wydajności 70 ton. To wskazuje, że jabłek na świecie będzie coraz więcej. Trzeba szukać ciekawych pomysłów na to, jak podać owoc w innej postaci. Sok tłoczony to właśnie jedna z opcji – mówi Wojciech Borzęcki.

Mętny nektar produkuje także firma Smaki Ogrodu z gminy Bieliny w powiecie kieleckim. Właścicielka tłoczni Edyta Kot mówi ,że popularność soków mętnych wynika ze wzrostu świadomości wśród Polaków. – Jest moda na naturalną żywność. Ludzie coraz większą wagę przywiązują do tego, co jedzą i piją – ocenia Edyta Kot.
Dużymi producentami są też grupa sadownicza Owoc Sandomierski z Bilczy koło Sandomierza; Tłocznia Soków Sam Ray Macieja Osowskiego w Sanborcu czy gospodarstwo sadownicze J@busko z miejscowości Pęczelice w gminie Busko-Zdrój .

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Soki tłoczone z naszego regionu robią furorę - Echo Dnia Świętokrzyskie

Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu