Od 1 marca 2022 roku obowiązuje nowelizacja rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej, zgodnie z którą istotnie wzrosła kwota zwolnienia z oskładkowania dofinansowania posiłków dla pracowników - do 300 zł na pracownika miesięcznie, co stanowi prawie 60% wzrostu. Pracodawcy i pracownicy długo wyczekiwali waloryzacji kwoty, która nie była podwyższana od 2004 r.
Według badań opinii aż 76% pracowników deklaruje, że chciałoby otrzymywać dofinansowanie posiłków w pracy
Wyższe dopłaty do posiłków pracowników: ile można zaoszczędzić na zmianie
W dobie inflacji i trudnej sytuacji rynkowej wprowadzona zmiana niesie ze sobą także korzyści podatkowe. Jak wyliczyli eksperci Sodexo, pracodawca zaoszczędzi na składkach ZUS do 740 zł rocznie za jednego pracownika. Zyskuje też sam pracownik – oszczędność do 690 zł w skali roku. Łącznie to nawet 1430 zł na pracownika.
Teraz odzyskasz to, co w podatkach zabrał Polski Ład. Obniżk...
– Przede wszystkim nowelizacja urealnia kwotę objętą zwolnieniem w obliczu wzrostu cen żywności. Zmiana pozwoli pracownikom zoptymalizować budżet domowy, a pracodawcom obiżyć koszty. Dla małej firmy, oferującej dofinansowanie posiłków na przykład 20 pracownikom, oszczędność w skali roku wyniesie ponad 14 tys. zł. W przypadku firmy zatrudniającej 100 pracowników – to już ponad 73 tys. zł. Z kolei dla dużej organizacji zatrudniającej 5000 osób to niemal 3,7 mln potencjalnych oszczędności – komentuje Arkadiusz Rochala, dyrektor generalny Sodexo Benefits & Rewards Services Polska, firmy będącej liderem rynku benefitów żywieniowych dla pracowników.
Wyższe dopłaty do posiłków pracowników: karta atutowa dla pracodawcy
Wprowadzone regulacje to dobra wiadomość dla pracowników, którzy dzięki uzyskanym dofinansowaniom do posiłków zaoszczędzą w domowym budżecie. Zwłaszcza że lista wydatków statystycznego pracownika staje się coraz bardziej wymagająca i obciążająca. Inflacja, galopujące ceny w większości sieci handlowych, wzrost cen energii elektrycznej, to tylko niektóre z czynników mających na to bezpośredni wpływ. Z danych GUS wynika, że w styczniu inflacja wyniosła 9,2%, w ujęciu rocznym . W obecnych niepewnych czasach rozwiązanie w postaci dofinansowania posiłków przynosi realne korzyści finansowe, zwiększając siłę nabywczą pracowników.

Jak zwraca na to uwagę Arkadiusz Rochala, kwota limitu teraz jest bardziej dopasowana do realiów i obecnych cen rynkowych. Dzięki temu benefit może spełniać swoją rolę, czyli zapewniać regularne odżywianie pracowników i wspierać produktywność. Warto zwrócić uwagę na fakt, że firmy coraz częściej borykają się nie tylko z rotacją pracowników, ale i spadkiem motywacji i zaangażowania, a jak wiemy z badań przeprowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia, regularne spożywanie posiłków podnosi wydajność pracowników aż o 20%. Z kolei pracownicy i kandydaci do pracy oczekują rozwiązań, które dadzą im większe poczucie bezpieczeństwa, są elastyczne i przede wszystkim praktyczne i użyteczne.
Karta atutowa dla pracodawcy: polubiliśmy zamawianie posiłków na wynos
Warto zwrócić uwagę na najbardziej sprawdzone i popularne formy dostarczania benefitów żywieniowych pracownikom. Posiłki zamawiane z firmy cateringowej czy restauracji zyskały ogromną popularność dzięki lockdownom, kwarantannom i innym skutkom pandemii koronawirusa. Najpierw wymuszone okolicznościami, zyskały zwolenników także w nowej normalności. A jeśli do tego jeszcze jest możliwość "dorzucenia się" do pizzy, sushi, dań z diety pudełkowej czy tradycyjnego obiadu = ze strony pracodawcy, to już pełnia szczęścia!
Najczęściej wybieraną przez pracowników formą benefitu żywieniowego są kupony, bony żywnościowe oraz żywieniowe karty przedpłacone na zakup posiłków. Żywieniowe karty przedpłacone, którymi można płacić w punktach z branży gastronomicznej, kawiarniach czy restauracjach, cieszą się ogromną popularnością wśród pracowników i stanowią pożądany benefit niezależnie od branży.

Nadchodzi czternasta emerytura. Kiedy, ile wyniesie brutto, ile na rękę ?
Według nieoficjalnych informacji, czternasta emerytura będzie wypłacona uprawnionym osobom nie tylko w drugiej połowie 2022 roku, ale podobnie jak trzynastka dla emerytów, stanie się świadczeniem stał...
Najlepiej by umożliwiały one zarówno zakup posiłków w pracy, na mieście czy do domu. Dostępne obecnie aplikacje pozwalają z kolei zamawiać posiłki w dowolnej restauracji czy firmie cateringowej - nawet za każdym razem innej.
