Ile kosztuje tydzień urlopu w Polsce? Wakacje jeszcze nigdy nie były tak drogie? Oto kwoty, z którymi musisz się liczyć. Ceny jedzenia

Maciej Badowski
Opracowanie:
Wydatki na jedzenie i picie dla jednej osoby podczas 7-dniowego urlopu poza miejscem zamieszkania kształtują się najczęściej na poziomie 201- 600 zł.
Wydatki na jedzenie i picie dla jednej osoby podczas 7-dniowego urlopu poza miejscem zamieszkania kształtują się najczęściej na poziomie 201- 600 zł. Krystian Dobuszyński/ Polska Press
Inflacja nie pozostaje bez wpływu na naszą sytuację ekonomiczną i urlopowe plany. W obliczu rosnących cen ograniczamy swoje wydatki. Jednak podczas wakacyjnego wyjazdu trochę mniej niż na co dzień przejmujemy się oszczędzaniem i pozwalamy sobie na większe wydatki na jedzenie. Najbardziej lubimy odwiedzać lokalne knajpki i restauracje, a koszt jedzenia i picia na tygodniowym wyjeździe kształtuje się najczęściej w przedziale między 200 a 600 zł za osobę.

Ceny w sklepach biją kolejne rekordy, co przekłada się na rachunki w restauracjach i koszty wyżywienia podczas wyjazdu. Jak wynika z raportu Cateromarket we współpracy z Elephate, określony budżet na wyżywienie podczas wyjazdów wypoczynkowych zakłada zawsze 12 proc. badanych, zazwyczaj 33 proc., czasami 24 proc., rzadko 18 proc.

Natomiast 13 proc. ankietowanych nie robi tego nigdy. Wcześniejsze planowanie wydatków na jedzenie jest częstsze wśród osób spędzających urlop w kraju. Oznacza to, że przebywając za granicą, z reguły mniej przejmujemy się tym, ile wydamy.

Zdaniem eksperta odpowiednie rozeznanie przed wyjazdem może przełożyć się nie tylko na lepsze doznania smakowe, lecz także oszczędności. Jak tłumaczy Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny, szykując się do wyjazdu, przekopujemy się przez dziesiątki ofert, szukamy najtańszych lotów i hoteli. A potem liczymy na to, że będzie już z górki.

– Jest gorzej niż się spodziewaliśmy. Prawie połowa restauratorów w rejonach turystycznych popełnia błędy – poinformowano.

Tak oszukują klientów w restauracjach i lokalach gastronomic...

– Od lat podróżuję zawodowo i nie mogę się pozbyć wrażenia, że odrobina przygotowania do wyjazdu od strony kulinarnej jest w stanie sprawić, że wakacje będą naprawdę niezapomniane. Kilka przeczytanych tekstów na blogach, rzut oka na koniec przewodnika do działu „Bary i restauracje” oraz popytanie przyjaciół i znajomych mają szansę przełożyć się na pyszne jedzenie podczas urlopu. Do tego nieprzypadkowe wybory bardzo często oznaczają także oszczędności w budżecie – podpowiada Kieżun.

Między 200 a 600 zł, Tyle najczęściej wydajemy na jedzenie w ciągu tygodniowego urlopu

Wydatki na jedzenie i picie dla jednej osoby podczas 7-dniowego urlopu poza miejscem zamieszkania kształtują się najczęściej na poziomie 201-400 zł (27 proc.) lub 401-600 zł (26 proc.).

Z kolei 17 proc. przeznacza na ten cel 601-800 zł, a co dziesiąta osoba kwotę 801-1 tys. zł. Jeszcze mniejszej grupie wczasowiczów udaje się zmieścić w maksymalnie 200 zł (ok. 6 proc.). Część ankietowanych nie potrafiła jednak wskazać konkretnego przedziału, twierdząc, że koszty wyżywienia najczęściej ma wliczone w cenę całego pobytu. Wyniki badania wskazują, że wyższe kwoty na jedzenie częściej wydajemy podczas pobytu za granicą.

Co i gdzie jemy na wakacjach?

Odwiedzanie lokalnych knajpek i restauracji jako ulubioną formę wyżywienia wskazało 59 proc. badanych – i to pomimo coraz wyższych rachunków za obiad. Wśród wypoczywających za granicą sporą popularnością cieszy się także opcja all inclusive, natomiast turyści krajowi dość często gotują sami.

W kwestii jedzenia Polacy podczas wyjazdu urlopowego pozwalają sobie na nieco większe wydatki niż na co dzień. Ponad połowa ankietowanych (54 proc.) twierdzi, że nie żałuje wtedy pieniędzy na jedzenie, natomiast w takich okolicznościach stara się oszczędzać tylko 16 proc. Pozostałe 30 proc. to osoby, które na wakacyjne wyżywienie wydają podobne kwoty jak na co dzień.

Polacy kochają kuchnię śródziemnomorską

Najmilsze kulinarne wspomnienia z wakacji Polacy wiążą z krajami nad Morzem Śródziemnym, w szczególności doceniając serwowane tam ryby, owoce morza czy włoską pizzę. Pozytywne skojarzenia mamy też z urlopu spędzanego w Polsce, szczególnie na wybrzeżu czy w górach.

81 proc. respondentów deklaruje, że nie boi się nowych smaków i podczas wyjazdu chętnie próbuje nieznanych wcześniej potraw (co więcej, ponad połowa stara się je odtworzyć po powrocie do domu). Częstym zwyczajem jest przywożenie do domu kulinarnych pamiątek w postaci lokalnych przysmaków czy trunków – praktykuje to 62 proc. badanych

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Coraz więcej chętnych na kredyty ze zmienną stopą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu