Ta kawa jest na świecie. Kosztuje tak dużo, ponieważ pozyskuje się ją z... odchodów słonia

Mikołaj Wójtowicz
Mikołaj Wójtowicz
Najdroższa kawa na świecie pozyskiwana jest z kawowca, który wcześniej został strawiony przez słonia.
Najdroższa kawa na świecie pozyskiwana jest z kawowca, który wcześniej został strawiony przez słonia. unsplash
Black Ivory Coffee to aktualnie najdroższa kawa na świecie, która swoją ceną przebiła nawet Kopi Luwak z Indonezji. Dlaczego te kawy aż tyle kosztują? Okazuje się, że powodem jest proces produkcji. Kawowiec trawią specjalne indonezyjskie słonie, których na świecie nie ma zbyt dużo. Sprawdzamy, jak powstaje ta kawa i dlaczego jest droga.

Spis treści

Poranki przed wyjściem do pracy lub pierwsze chwile w biurze, zwłaszcza po weekendzie dla wielu z nas mogą być niemalże traumatycznym przeżyciem. Poczucie niewyspania, trudności ze zrobieniem podstawowych rzeczy i niezbędnych czynności, to coś, czego doświadcza wielu z nas.

Dlatego radzimy sobie z takimi sytuacjami przy pomocy kawy, która stała się nieodłącznym elementem codziennego, domowego lub biurowego rytuału. Kawy mogą być tańsze, lub droższe, lepsze lub gorsze. Różnią się smakiem, aromatem, jakością, a także sposobem produkcji i ceną. Metody, jakie są wykorzystywane do wytworzenia kawy mogą też zaskakiwać. Najdroższe z nich uzyskuje się ze zwierzęcych odchodów.

Jak powstaje najdroższa kawa na świecie?

Black Ivory Coffee produkowana jest w Tajlandii, czyli dawnym Syjamie na półwyspie Indochińskim. Mieszkające tam słonie odżywiają się m.in. owocami kawowca, które następnie są wydalane, zbierane i odpowiednio czyszczone.

Kawowiec w żołądku słonia trafia na enzymy trawienne, które pozbawiają go protein. To właśnie dlatego kawa ma później gorzkawy posmak. Może mieć również czekoladowe lub kwiatowe aromaty i kosztować nawet 3000 dolarów za kilogram. Z cenami można zapoznać się np. na oficjalnej stronie internetowej producenta.

Uzyskanie jednego kilograma jest możliwe, jeśli słoń zje co najmniej 30 kilogramów ziaren tajskiej arabiki. Po wydaleniu, ziarna kawy są zbierane i suszone. Następnie są łuskane, sortowane oraz wypalane.

Wcześniej za najdroższą kawę uważano Kopi Luwak z Indonezji. W 2013 roku jej cny dochodziły do 400 dolarów za kilogram. Podobnie, jak w przypadku Black Ivory Coffee tworzona jest z ziaren kawy wydobytych z odchodów zwierzęcych. Tym razem jest to jednak łaskun palmowy znany także jako luwak. Ziarna kawowca po przejściu przez jego przewód pokarmowy mają być pozbawione goryczy.

Dlaczego kawa Black Ivory Coffee jest aż tak droga?

Za cenę kawy odpowiadają w dużej mierze ograniczone możliwości produkcji. W Tajlandii żyje jedynie około 20 słoni, które odżywiają się wiśniami kawowymi. Sam proces trawienia trwa od 12 do 72 godz. Z tego powodu proces produkcji nie jest zbyt wydajny.

Otóż w celu wytworzenia 1 kilogramy kawy zwierzę musi zjeść aż 33 kilogramy wiśni kawowych! W dużej mierze to właśnie dzięki temu jest to najdroższa kawa na świecie.

Przedsiębiorstwo zajmujące się produkcją kawy nie ingeruje w żaden sposób w to, czym dodatkowo odżywiają się słonie. Z tego powodu konkretne partie kawy mogą się od siebie smakowo różnić. Będzie to zależeć od tego, co zje dany słoń. Mogą to być np. banany, trzcina cukrowa, ryż, czy nawet najzwyczajniejsza trawa.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu