Foliowy woreczek, do którego pakujemy owoce i warzywa jest używany średnio przez 12-20 minut. Może się potem rozkładać nawet 400 lat, choć niektóre rozkładają się znacznie szybciej, bo „tylko” kilkadziesiąt lat. Jeżeli nie chcemy z nich korzystać – przychodząc do sklepu powinniśmy być wyposażeni we własne torby i opakowania.
Tworzywa sztuczne - jak długo się rozkładają?
Tworzywa sztuczne i plastik mają bardzo długi okres rozpadu. Głównym problemem jest brak skutecznej organizacji recyklingu opakowań plastikowych. Oczywiście na razie nie ma mowy o wycofaniu z rynku w ogóle tworzyw sztucznych, ale pojawiają się coraz skuteczniejsze technologie wykorzystujące inne surowce.
Ekologiczne opakowania - w co możemy zapakować zakupy w sklepie?
Produkty spożywcze możemy pakować do:
- toreb wielokrotnego użytku wykonanych z tkanin takich, jak bawełna lub len. Do lnianych toreb możemy także wkładać krojone pieczywo,
- koszyki wykonane z wikliny, w których można układać produkty. Niestety w porównaniu z torbami z tkanin zawierają więcej miejsca w transporcie,
- worki wiązane na sznurek, do których zapakujemy: warzywa, owoce lub produkty sypkie,
- słoiki, do których zapakujemy wędliny, mięso i ser,
- tekturowe pojemniki, do których możemy zapakować np. jajka.
Plastikowe opakowania – kiedy znikną ze sprzedaży?
Od 2023 roku w Polsce systematycznie będą wycofywane opakowania z plastiku. Jednak nadal będzie można pakować żywność w plastik. Unijne przepisy uchwalone w 2019 r. mają systematycznie ograniczać produkcję plastikowych opakowań.
Unia Europejska specjalnym rozporządzeniem o redukcji opakowań plastikowych już obecnie zakazała stosowania jednorazowych
- plastikowych:
- sztućców,
- talerzy,
- słomek,
- mieszadełek,
- patyczków kosmetycznych,
- patyczków do balonów,
- pojemników na żywność
- kubków do napojów.
Czy plastik zniknie ze sklepów? Co może go zastąpić?
Co może zastąpić plastik? Oczywiście mówi się o różnych rozwiązaniach np. trawie cytrynowej, bambusie, liściach palmowych, drewnie czy odpadach rolnych. Jednak na razie są to produkty stosunkowo drogie, niekiedy trudne do zastosowania w procesie produkcyjnym, a w niektórych rejonach niedostępne w dużych ilościach.
Unijne przepisy stosuje się już w ponad 20 krajach europejskich. Rygorystycznie do tych regulacji podeszła Francja, w której od stycznia 2022 r. wprowadzony został zakaz pakowania prawie wszystkich owoców i warzyw w plastikowe opakowania. Na liście znalazły się między innymi pory, bakłażany, pomidory, jabłka, banany i pomarańcze. Do 2026 r. zakaz obejmie wszystkie owoce. W Polsce trwają prace nad dostosowaniem krajowych przepisów do unijnej dyrektywy. Mają zacząć obowiązywać od 2023 i podobnie jak w innych krajach mają doprowadzić do ograniczenia produkcji plastikowych opakowań.
Rozporządzenie o redukcji produkcji opakowań plastikowych będzie ponownie rozpatrzone przez Unię Europejską w 2027 roku. Wtedy wprowadzone rozwiązania zostaną ocenione i potencjalnie mogą zostać zmienione. Szacuje się, że plastik będzie powoli i systematycznie znikał z naszego otoczenia.
Jak wynika z cyklicznego badania EKObarometr, przeprowadzonego przez pracownię SW RESEARCH we współpracy z Grupą Akomex, aż 65% Polaków opowiada się za wprowadzaniem w Polsce przepisu zakazującego sprzedaży owoców i warzyw w plastikowych opakowaniach. Według większości badanych idealnym materiałem do zastąpienia plastiku jest papier i karton. Już ponad połowa ankietowanych wskazuje takie opakowania jako najbardziej ekologiczne.
