Spis treści
Restauracja fast food - czy faktycznie jest szybko i tanio?
Fast food to rodzaj żywności, który w założeniu miał być przygotowywany szybko oraz tanio. Posiada wysoką wartość kaloryczną, czyli dużą ilość węglowodanów i tłuszczów oraz pozbawione jest niezbędnych dla organizmu:
- błonnika,
- witamin,
- minerałów.
Miało być tanio… tymczasem przez inflację drożej zrobiło się nawet w restauracjach szybkiej obsługi.
Świetnym przykładem zmian w cenach jest choćby burger Drwala dostępny w Mc Donald’s. Klasyczna wersja kanapki Drwala w 2021 r. kosztowała tam 17,40 zł. W tym roku kanapki są zdecydowanie droższe. Klasyczny Drwal to obecnie wydatek rzędu 24,90 zł. W podobnej cenie albo za nieco większe pieniądze możemy kupić w konkurencyjnych restauracjach np. domowy obiad.
Może być to jeden z powodów, dla których obroty fast foodów spadają.
Wizyty w restauracjach fast food. Eksperci: widać zmianę nawyków
Analitycy z Proxi.cloud przyjrzeli się sytuacji występującej od kwietnia do października br. i porównali ją z analogicznym okresem ubiegłego roku. Analiza objęła blisko 1,1 tys. lokali i ponad 570 tys. konsumentów.
W trzech sieciach z czterech badanych zmniejszyła się liczba wizyt. Największy spadek zaobserwowano w restauracjach McDonald's – o 21,1%. Na minusie są też KFC – 6% oraz Burger King – 2,6%. Przed taką zmianą obronił się tylko Subway, który odnotował wzrost rdr. o 1,5%.