Spis treści
Co roku GUS aktualizuje listę towarów i usług, dla których zbiera dane dotyczące poziomów cen i cech jakościowych. W 2025 roku do badania dodano:
żywność wegańską,
usługi medyczne,
wynajem prywatnych środków transportu,
sprzęt audiowizualny, fotograficzny i informatyczny,
gry i zabawki,
sprzęt sportowy,
usługi związane z rekreacją i sportem,
gastronomię.
Lista reprezentantów została również zweryfikowana poprzez uogólnienie opisów niektórych produktów z zakresu żywności oraz ograniczenie obserwacji prasy.
Monitorowanie downsizingu i upsizingu
GUS podkreśla konieczność dalszego monitorowania zjawisk takich jak downsizing i upsizing, czyli zmniejszania i zwiększania gramatury produktów przy jednoczesnym pozostawieniu ceny bez zmian lub jej zwiększeniu. Dodatkowo, badane będą zmiany związane z modyfikacjami składu towarów, które wpływają na ich cechy jakościowe, ale nie są adekwatnie uwzględnione w poziomie ceny, co określa się mianem skimpflacji.
Przygotowania do nowej klasyfikacji COICOP2018
GUS informuje, że w związku z planowanym na 2026 rok wdrożeniem nowej wersji klasyfikacji spożycia indywidualnego według celu (COICOP2018), obecna edycja badania uwzględnia towary i usługi mające zapewnić reprezentatywność dla nowego zakresu grup produktów. Dotyczy to m.in. dań gotowych, wyrobów piekarskich, sprzętu sportowego, środków transportu i ich wypożyczania oraz usług związanych z profilaktyką zdrowotną i dostawą towarów.
Źródło: PAP
